Aşı mutasyonda etkisiz hale gelir mi?

İngiltere içerisinde ortaya çıkmış olan ve Avrupa'ya yavaş yavaş yayılmaya başlayan mutasyona uğrayan yeni koronavirüs türü çok büyük bir panik yaratmış durumda.

Aşı mutasyonda etkisiz hale gelir mi?


İngiltere içerisinde ortaya çıkmış olan ve Avrupa'ya yavaş yavaş yayılmaya başlayan mutasyona uğrayan yeni koronavirüs türü çok büyük bir panik yaratmış durumda. Yeni ortaya çıkan bu virüsün &70  seviyelerinde daha hızlı yayılmakta olduğu ifade edilirken, 'Aşıyı  tamamen etkisiz bir hale getirebilir mi?' şeklindeki sorunun yanıtı da merak konusu olmuş durumda. Yapılmış lan bazı araştırmalar, virüsün üretilmiş olan aşıyı etkisiz hale getirebilecek olduğuna yönelik bir kanıtın bulunmamakta olduğunu ortaya koymuş oldu.

Güneydoğu İngiltere bölgesinde tespit edilmiş olan yeni koronavirüs mutasyonunun daha basit bir şekilde bulaşabilmekte olduğuna, çok daha ciddi semptomlara sebep olabileceğine veyahut bulunmuş olan aşıyı işe yaramaz hale getirebilecek olduğuna yönelik kesin bir kanıt bulunmuyor. Bilim adamları da iki sebep üstünde durmakta. İlk sebep, vakaların çok daha yüksek seviyelerde bulunduğu bölgelerde değişim seviyelerinin çok daha yüksek bir durumda olması. Bu, iki farklı türde yorumlanmış olsa da bir uyarı işareti olarak öne çıkmaktadır. Virüs, artık daha basit bir şekilde mutasyona uğrayabilir ve daha çok enfeksiyona da sebep olabilir.

Fakat değişmiş olan bu virüs, doğru zaman içerisinde doğru kişilere bulaşıpta şanslarını artıracak olabilir. 'İspanyol çeşidinin' yaz süresince yayılmış olmasının bir açıklaması, insanların ona tatil döneminde yakalanarak evine taşımış olmasıydı.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.