Plazma tedavisinin işe yaradığı açıklandı

Çin'de yer alan Vuhan kenti içerisinde ortaya çıkarak kısa zaman içinde bütün bir dünyayı etkisinin altına almış bulunan yeni tip koronavirüsle ilgili salgına (Kovid-19) karşı bir taraftan aşı geliştirme konusundaki çalışmalar sürerken, bilim insanlarının bir başka umudu ise iyileşmiş olan hastaların kanlarından üretimi gerçekleştirilen antikor plazma yöntemi.

Plazma tedavisinin işe yaradığı açıklandı


Çin'de yer alan Vuhan kenti içerisinde ortaya çıkarak kısa zaman içinde bütün bir dünyayı etkisinin altına almış bulunan yeni tip koronavirüsle ilgili salgına (Kovid-19) karşı bir taraftan aşı geliştirme konusundaki çalışmalar sürerken, bilim insanlarının bir başka umudu ise iyileşmiş olan hastaların kanlarından üretimi gerçekleştirilen antikor plazma yöntemi. Çin üzerinde yapılmış olan bir araştırma da, plazma isimli yöntemin koronavirüs tedavisi konusunda olumlu sonuçlar vermiş olduğunu ortaya koymuş durumda. Bu yöntem kullanılarak tedavi edilmiş olan 10 tane hasta kısa zaman içinde iyileşme aşamasına geçmiş oldu.

Koronavirüs konusuna aşı çalışmaları halen sürerken bilim insanları da iyileşmiş olan hastaların kanını tedavi amacıyla kullanmayı amaçlamakta. Türkiye de dahil olmak üzere dünyada pek çok ülke koronavirüse yakalandıktan hemen sonrasında hastalığı atlarmış olan kişilerin kanlarından alınan plazmalar kullanılarak tedavi girişimlerini başlatmış bir vaziyette.

Çin üzerinde yapılmış olan yeni bir tane araştırmanın sonuçları da plazma tedavisine yönelik olarak umut veren bulgular ortaya koymuş oldu. PNAS dergisi üzerinde paylaşılmış olan pilot çalışmanın makalesi üstünde Çin'de plazma yöntemiyle tedavi edilmiş olan 10 tane hastanın iyileşme aşamasına geçmiş olduğuna vurgu yapıldı.Makalenin bulgularına bakılırsa tek dozdaki antikor tedavisi uygulanmış olan hastalar üzerinde semtomların görülme zamanında azalma olurken oksijen seviyelerinde artış gerçekleşti ve enfeksiyondan arınma zamanları da hızlanmış oldu.
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.