Annelerin doğum parası 2020 senesinde ne kadar olacak?

Anneler için gerçekleştirilen ödemeler, yeni sene içerisinde artış gösterecek. Çalışmakta olan anneler, doğum izni içerisinde bulundukları dönemin ücretini iş göremezlik ödeneği kapsamında devletten almakta.

Annelerin doğum parası 2020 senesinde ne kadar olacak?


Anneler için gerçekleştirilen ödemeler, yeni sene içerisinde artış gösterecek. Çalışmakta olan anneler, doğum izni içerisinde bulundukları dönemin ücretini iş göremezlik ödeneği kapsamında devletten almakta. Doğum öncesiyle birlikte sonrasında toplamda 16 hafta boyunca izin kullanmış olan annelere, çalışmamış oldukları zamanın parası da devlet tarafından ödenmekte.

Yeni sene içerisinde maaşların zamlanmış olmasıyla beraber, iş göremezlik ödeneği üzerindeki tutarı da artmış olacak. Asgari ücret üzerinde yer alan artış, bu söz konusu ödemeyi de 957 Türk Lirası tutarında yükseltmiş olacak. 2019 senesi içerisinde 6.367 Türk Lirası tutarında olan asgari ücretli bir annenin ödemesi, 2020 senesi içerisinde 7.324 Türk Lirası tutarına çıkmış olacak.

Öte yandan devlet, anneler için iki farklı ödeme daha gerçekleştiriyor. Doğum yardımı, çalışıyor olsun ya da olmasın bütün annelere, ilk çocukla ilgili olarak 300 Türk Lirası, ikinci çocukla ilgili olarak 400 Türk Lirası, üçüncü ve daha sonraki çocuklar için de 600 Türk Lirası tutarında ödenmekte. Emzirmeyle alakalı ödenekte kendi veyahut eşi çalışmakta olanlara veriliyor. Her sene içerisinde bu ödenekte de artış oluyor. 2019 senesinde 180 Türk Lirası tutarındaydı. 2020 senesinin tutarı halen açıklanmış değil, fakat enflasyon tahminine bakılırsa 200 Türk Lirası tutarına çıkması konusunda bir beklenti var.

Asgari ücretli bir şekilde ilk çocuğunu dünyaya getirmiş olan anneye;

- Emzirme ödeneği için 200 Türk Lirası tutarında,

- Doğum yardımı için 300 Türk Lirası tutarında,

- İş göremezlik ödeneği olarak toplamda 7.324,80 TL Türk Lirası tutarında,

- Hepsinin toplamında ise 7.824,80 Türk Lirası tutarında bir ödeme yapılıyor

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.