Asgari ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca sayıdaki çalışanı ilgilendirmeye devam eden asgari ücret pazarlığı konusunda geri sayım başlamış bir durumda.

Asgari ücret ne kadar olacak?


Milyonlarca sayıdaki çalışanı ilgilendirmeye devam eden asgari ücret pazarlığı konusunda geri sayım başlamış bir durumda. Aile ile birlikte Çalışma ve de  Sosyal Hizmetler Bakanı  görevinde bulunan Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısını 2 Aralık tarihi içerisinde gerçekleştireceği duyurusunda bulundu.  İşçi (Türk-İş) ile birlikte  işveren (TİSK) sendikasının yanı sıra hükümet temsilcilerinden meydana gelen 15 kişiden oluşan asgari ücreti tespit komisyonu, 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle bir sene boyunca geçerli durumda bulunacak asgari ücreti tespit etmek amacıyla ilk toplantılarını da Aile ile birlikte Çalışma ve de  Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda gerçekleştirmiş olacak.

Geçmiş olduğumuz 10 senelik asgari ücrete bakıldığı zaman ortalama bir şekilde %11 ila %15 aralıklarında bir zam yapılmış olduğu göze çarpıyor. Bu sene içerisinde de asgari ücrete enflasyonun daha üstünde bir zam yapılması konusunda beklenti var. Yeni Ekonomi Programı içerisinde ve ayrıca Merkez Bankası'nın son bulunmuş olduğu tahminlere bakılırsa, 2019 senesindeki enflasyon %12 seviyelerinde bulunacak. Daha uygulamalardan yola çıkıp %12 ila %17 aralarında bir zam yapılmasının olasılığı üstünde durulmakta. Lakin net rakamlar ise  komisyonla alakalı çalışmaların sonrasında görülmüş olacak. %12 seviyesinde yer alan enflasyon tahminine bakılarak artış yaşanması durumunda asgari ücretin brütü 2.865 Türk Lirası tutarında, neti de 2.263 Türk Lirası tutarında olacak. %15 seviyesindeki bir artışın gündeme gelmesi durumunda da brüt ücret 2.942 Türk Lirası tutarında, net ücret ise 2.235 Türk Lirası seviyelerinde bulunacak.

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.