Kredi sicili nedir?

Bankacılık sektöründe adından sıklıkla bahsettiren bir ifade olan ” kredi silici ” banka müşterisinin ödeme profilini özetler.

Kredi sicili nedir?


Bankacılık sektöründe adından sıklıkla bahsettiren bir ifade olan ” kredi silici ” banka müşterisinin ödeme profilini özetler. Bu profil başarılı ise kredibiliteniz yüksek demektir ve bankalardan kredi alabilmeniz kolay hale gelir. Kredi sicilinin bir de kötü durumda olması söz konusudur. Bu durumda bankalar kredi başvurularınıza olumsuz yanıt verecektir. 

Bir kontrol mekanizması ve ödeme profili olarak nitelendirebileceğimiz kredi sicili, banka müşterisinin geçmişte almış olduğu bankacılık hizmetlerine karşın sorumluluklarını hangi ölçüde gerçekleştirdiğini, ödemelerini ne ölçüde düzenli yaptığını veya bankalara vermiş olduğu sözleri ne denli yerine getirdiğinin bir kanıtıdır. Kredi sicilini etkileyen birçok parametre olduğu gibi, tüm bankalarda görünen kredi sicili aynıdır. Yani bankalar ortak bir kontrol mekanizması aracılığı ile müşterilerini değerlendirmektedir.

Kredi Sicilini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Bu başlık altında onlarca madde sıralayabiliriz. Ancak kredi sicilini etkileyen önemli 5 adet parametre bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

1. Kredi sicilini etkileyen en önemli parametre, banka müşterisinin geçmişte ( varsa ) kullanmış olduğu kredilerin geri ödemesini ne kadar düzenli ödeyebildiği.

 
2. Banka müşterisinin kredi kartı ödemelerini ne kadar düzenli gerçekleştirebildiği.

3. Müşterinin gelir profili.

4. Müşterinin gelirine oranla ne kadar harcama yaptığı ve bu harcamaları hangi periyotlarla yaptığı. Örnek verecek olursak, banka kredi kartını kullanarak 1 yılda tek bir kez alışveriş yapılmış olabilir. Bu alışveriş tutarı 10.000 ₺ olsun. Fakat başka bir müşteri de 1 yıl boyunca her ay düzenli harcama yapmış olsun ve bu harcamayı 12 ay  boyunca onlarca farklı alışverişte elde etmiş olsun. Bankaların gözünde bu iki farklı müşteri aynı ödeme profiline ( kredi sicili veya kredi notu olarak da ifade edilebilir ) sahip değildir. Düzenli ve sürekli yapılan harcamalar, bankaların gözünde daha değerli olabilir.

5. Bankalardan ne sıklıkla kredi talebinde bulunulduğu ve olumlu değerlendirmelerin sayısı. Yani daha önceden birçok kez farklı kredi başvurusu talebinde bulunmuş olabilirsiniz ve bu kredi başvurularının olumlu sonuçlanma oranı ve müşterinin bu başvurulardaki hizmetlerine bağlı olarak sorumluluklarını ne denli yerine getirdiği kredi sicilini etkileyen başlıca faktörlerdir.
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.