Banka kullanmak ve banka faizi haram mı?

İslam ve finans konusunda en çok akla gelen sorulardan bir tanesi de banka kullanmak haram mı değil mi sorusu.

Banka kullanmak ve banka faizi haram mı?


İslam ve finans konusunda en çok akla gelen sorulardan bir tanesi de banka kullanmak haram mı değil mi sorusu. Dolayısıyla tüketiciler islama göre banka haram mı değil mi diye merak ediyor.

 
İslamda faiz haramdır. Fakat bu faizin enflasyonun üstünde olan kısmı haram diyor bazı kaynaklar. Bu sebeple banka kullanıyorsanız ve bundan faiz alıyorsanız harama girmektedir.

Öteki taraftan bir banka hesabınız varsa bu harama girmez. Çünkü faiz almıyorsanız ve birçok kaynakta yazdığına göre, helal iş gören bir banka ise gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Kısacası banka haram değildir ama helal iş gören bir banka kullanıyorsanız haram değildir. Faiz ile iş gören bankaları kullanmak ne derece helaldir, tartışılır.

Bu sebeple banka kullanırken helal iş gören banka bulmaya gayret gösterin.

İslam'da, Kur'an'ın yasaklamış olduğu faiz, bugün günümüzde bankaların vermiş olduğu faizdir. Bu nedenden ötürü banka faizi haramdır. Kur'an'da yasaklandığı belirtilen faizi günümüz bankaları insanlara vermektedir.

Kur'an'a bakılırsa günümüz bankalarının vermekte olduğu faizin haram olduğunu düşünecek olursak, banka faizi haramdır desek hiç bir şekilde yanlış olmaz.

Öte yandan tüketicilerin anlaması gerekli olan bir şey daha vardır.

Faiz aslında başlı başına haram bir şeydir. İslamın doğmasından bu zamana kadar faizin haram olduğu da bilinir. İslam geçmiş yıllardan günümüze kadar faiz, içki, kumar gibi şeylerle mücadele etmiştir.

Faiz haram ise banka faizi helal olabilir mi? Tabii ki de hayır. Bundan ötürü banka faizlerinin haram olduğunu bilmek ve uzak durmak gerekir.
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.