Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş "650 - 700 bin kişi Hatay'ı terketti"

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketi sonrasında bu depremden 10 il etkilenmiş geçtiğimiz gün akşam saatlerinde Hatay'da bir deprem meydana gelmiş ve şehirde bulunan bazı binalar bununla birlikte yerle bir olmuştu, yaşanılan depremler sonrasında Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Hatay'dan yaklaşık 650 bin kişinin göç ettiğini açıkladı.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş "650 - 700 bin kişi Hatay'ı terketti"

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketleri sonrasında bu depremlerden milyonlarca kişi etkilenmiş ve 10 ilde bulunan binlerce bina deprem nedeniyle yerle bir olmuştu.

Bölgede enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, yapılan açıklamalar sonraısnda vatandaşların hasarlı veya ağır hasarlı binalarına girmesi ve eşya çıkarması yasaklandı.

Bölgede kurulan çadır kentlerde depremden kurtulan veya evleri yıkılan vatandaşlar kalmaya devam ederken, katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulunan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş kentten gidenlerin sayısını paylaştı.

Başkan Savaş Hatay 43 bin yıl öncesine kadar uzanan bir tarihe sahip. İlk buğdayın yetiştirildiği, ilk zeytinin sofrayla buluştuğu yer. Dünyadaki ilk hipodroma sahip. Hatay'ın enleri ilkleri çok. Birçok etnik unsurun yüzyıllardır birlikte yaşadığı yer Hatay. Kafkaslardan Mısır'a kadar, Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar, Kuzey Afrika'dan Anadolu'ya kadar ticaret merkezliği yapmış. Doğu Akdeniz'den Mavi Vatan'dan bahsediyoruz. O enerjinin geçiş noktası Hatay İskenderun Limanı. Hatay Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ne son emaneti. Biz burayı kaybedersek çok şey kaybederiz.

Biz şu anda 12 yıldır misafir kabul ediyoruz. Söylenenin çok üzerinde misafiri kendi imkanlarımızla misafir ediyoruz. Bir hafta önce sayılara baktığımızda 380 bin Hatay'a kayıtlı telefon sahibi şehir dışına çıkmış. Bunlara yaşlı ve çocukları da eklediğimizde ortalama 650-700 bin eder. Biz bu insanları geri getirmek zorundayız. Hatay'ın orijinal nüfusu 1 milyon 700 bin. Yani Hatay'ın yüzde 60'ı şehri terk etmiş durumda. Herkesin Hatay'a sahip çıkması lazım. Hatay Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin kalesidir. Bu milli bir meseledir. Ülkesini seven herkesin milli meselesidir." ifadelerini kullandı.


Kaynak: Beyaz Haber Ajansı (BHA)

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.