Katil arı kestane ağaçlarını öldürüyor

İstilacı bir tür şeklinde kestane ağaçlarına zarar verip verim düşüklüğüne sebep olmaya başlayan gal arısı, kestane üreticilerinin arasında '‘katil arı’' şeklinde isimlendirilmekte.

Katil arı kestane ağaçlarını öldürüyor


İstilacı bir tür şeklinde kestane ağaçlarına zarar verip verim düşüklüğüne sebep olmaya başlayan gal arısı, kestane üreticilerinin arasında '‘katil arı’' şeklinde isimlendirilmekte. Ülkemizde ilk önce 2014 senesinde görülmeye başlanmış olan gal arısı, günler geçmeye başladıkça daha büyük tehlikeler oluşturmayı sürdürmekte. Biyolojik mücadele yapabilmek amacıyla konunun ne kadar önemli olduğuna değinmiş olan Bal ve Arı Ürünleri Uzmanı olarak öne çıkan Ahmet Bağran Aksoy, '‘Gal arılarının istilaları çok ciddi bir noktaya ulaşmış oldu. En kısa zaman içinde kestane balı üretimiyle beraber kestane meyvelerinden geçimini sağlamakta bulunan ailelerin bu illetten kurtulmasını talep ediyoruz’ şeklindeki ifadelerine yer verdi.

Ana vatanı Çin olarak öne çıkan ve Türkiye içerisinde 2014 senesinde Yalova ile Bursa bölgelerinde ortaya çıkmaya başlayan gal arısı, kestanenin en zararlı böceklerinden bir tanesidir. Gal arısı bulaşmış olduğu alanlar içerisinde %80 ürün kayıplarına sebep olabiliyor. Avrupa Bitki Koruma Organizasyonu aracılığıyla 2003 senesi içerisinde karantina listesine dahil edilen gal arısı, kestane ağaçlarının tomurcukları içerisine yumurta bırakarak çiçek açmasını engellemiş oluyor. Zaman içinde ağaçları komple kurutmasıyla da bilinmekte.

Küreselleşmenin artış göstermeye başlaması, yanlış  bir şekilde gerçekleştirilen tarım uygulamaları, doğal yaşam alanlarının istila edilmesi benzerindeki nedenlerden dolayı her geçmiş olduğumuz gün suya ve de toprağa zarar vermiş olan bazı organizmalarla karşılaşmaktayız. Gal arılarından dolayı da risk altına girmiş olan kestane ağaçlarının bakımının fazlasıyla önemli bir durumda olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Beyaz Haber Ajansı (BHA)

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.