Ekim ayında tarımdaki ÜFE  artış gösterdi

Tarım Ürünlerinin Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), ekim ayı içerisinde bir önceki aya oanla %0,88 seviyesinde bir yükselme gösterdi.


Tarım Ürünlerinin Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), ekim ayı içerisinde bir önceki aya oanla %0,88 seviyesinde bir yükselme gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise, ekim ayı ile ilgili Tarım ÜFE verilerini resmi bir şekilde açıkladı.

Buna bakılırsa, ekim ayı içerisinde daha önceki aya bakıldığında %0,88 oranında yükselip 133,98 değerini almış olan Tarım ÜFE, geçtiğimiz senenin aynı ayına bakıldığında ise %16,02 oranında bir yükselme kaydetmiş oldu. Tarım ÜFE, geçtiğimiz senenin aralık ayına bakıldığında ise %9,44 ve de 12 aylık ortalamalara bakıldığında %11,87 oranında bir yükselme gösterdi.

Tarım ile avcılık ürünleri içerisinde %1,17 yükselme meydana gelirken ormancılık ürünleri içerisinde %0,75, balıkçılık ürünleri içerisinde ise %7,05 azalma gerçekleşti.

Daha önceki aya aya bakılırsa, çok senelik bitkisel ürünler içerisinde %2,99 oranında, canlı hayvanlar ile hayvansal ürünler içerisindeki %2,26 oranındaki yükselme kayıtlara geçmiş oldu. Tek senelik bitkisel ürünlerde de %0,56 oranında bir azalma gerçekleşti.

Alt tarım grupları içerisinde yer alan sebzeler, ekim ayında, eylül ayına bakıldığında %3,10 oranında bir azalma gösterdi. Yağlı meyveler içerisinde %8,78, çeltik içerisinde %6,25, öteki çiftlik hayvanları ile hayvansal ürünlerde %4,88, canlı kümes hayvanları ile yumurtalarda da %4,41 oranında bir yükselme belirlendi. Turunçgillerde %8,33 oranında, tropikal ile subtropikal meyvelerde %2,99 oranında bir azalma kaydedildi.

Ekim ayında endekste  bulunan 43 maddenin fiyatlarında bir artış olurken 35 tane maddenin fiyatlarında ise azalma görüldü, 4 tane maddenin fiyatlarında da hiç bir şekilde değişim gerçekleşmedi.