Avrupa Birliği'nden skandal bir karar

Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin Dışişleri Bakanları aracılığıyla gerçekleştirilen ortak açıklama içerisinde, Türkiye'ye yaptırım uygulanmaya başlaması hususunda anlaşmaya varılmış olduğu ifade edildi.


Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin Dışişleri Bakanları aracılığıyla gerçekleştirilen ortak açıklama içerisinde, Türkiye'ye yaptırım uygulanmaya başlaması hususunda anlaşmaya varılmış olduğu ifade edildi. Söz konusu bu yaptırımın gerekçesiyse Türkiye'nin Kıbrıs açık bölgesindeki sondaj faaliyetleri olarak öne çıktı.

Bakanların yapmış oldukları açıklama içerisinde; ''Bahsi geçen bu taslak, Doğu Akdeniz bölgesi üzerinde yasa dışı bir şekilde sondaj çalışmalarına dahil olmuş şahıslarla birlikte kurumların mal varlıklarının dondurulacak olmasının ve seyahat yasağı getirilecek olmasının da önünü açmış durumdadır.'' ifadelerine yer verildi.

Yaptırımların uygulanacak olması öngörülen isimlerin yanı sıra kurumlar da halen belirlenmiş değil. Konuya yakın durumda bulunan kaynaklara bakılırsa liste içerisinde sondaj gemilerinin kaptanlarının yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubunda görevli olan komutanların yer alması konusunda bir beklenti var. Diplomatlara bakılır ise ekim ayı içerisinde alınmış olan ve hayata geçirilmesi amacıyla da bugün  içerisinde düğmeye basılmış olan bu yaptırım kararının aşamalı bir şekilde ilerleyecek olması, Türkiye'ye Avrupa Birliği'nin sondaj çalışmalarını sona erdirmesi amacıyla bir fırsat tanımakta.

Barış Pınarı Harekatı sebebiyle silah satışlarının askıya alınmış olmasıyla beraber Avrupa Birliği ve Ankara arasına yer alan ilişkiler gerilmeye başlamıştı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz bölgesine yer alan sondaj çalışmaları uluslararası diplomasi içerisinde de gündem olmayı sürdürüyor.