Reklam fiyatları el yakıyor

Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında fazlasıyla yoğun bir şekilde ilgi görmekte olan Türk dizileri, reklam ücretleri ile beraber dudak uçuklattı.


Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında fazlasıyla yoğun bir şekilde ilgi görmekte olan Türk dizileri, reklam ücretleri ile beraber dudak uçuklattı. Senelik 400 milyon dolar tutarının daha üstünde ihracat rakamına ulaşmış olan dizi sektörü içerisinde görünmeyi isteyen markalar, hatırı sayılır seviyedeki bir bedeli de ödemek mecburiyetinde. Bir reklam ajansından alınmış olan bant reklamı yayın ücretleri sektörün gelmiş olduğu noktayı da gözler önüne sermiş oldu. 1000 Türk Lirası tutarından başlamakta olan fiyatlamalar, dizilerin ratinglerine bakarak 17.000 Türk Lirası tutarına kadar ulaşabilmekte.

 Bu alan içerisindeki rekor ise 8 saniye bant şeklinde tasarlanmış olan reklamlarda Diriliş Ertuğrul isimli diziye ait. Bahsi geçen dizide 17.000 Türk Lirası tutarında bir ücret ödemiş olan marka, 8 saniye boyunca ekranda görülebilmekte. Dudakları uçuklatan reklam ücretleri konusunda 2. sırada 13.000 Türk Lirası tutarıyla Bir Zamanlar Çukurova  isimli dizi yer alırken, 10.000 Türk Lirası tutarıyla da Sen Anlat Karadeniz 3. sırada yer almakta. İzlenme oranına bakarak azalmakta olan reklam ücretleri konusunda en düşük ücret ise  1.000 Türk Lirası olarak göze çarpmakta.

Diğer taraftan, bu reklamların belirli kriterleri de yer almakta. Radyo ile Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tüketicileri yanıltıcı durumdaki reklam, saatlik reklam zamanının aşılması, bant reklamların logosu kullanmama benzerindeki nedenlerden ötürü televizyon kanalları için idari bir para cezası da uygulayabilmekte.