Amerika ve Rusya arasında gerginlik

Haseke kentinin güneydoğu bölgesinde YPG / PKK terör örgütü işgalinde bulunan Rümeylan beldesi içerisindeki petrol sahasında Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın çekişmesi devam ediyor.


Haseke kentinin güneydoğu bölgesinde YPG / PKK terör örgütü işgalinde bulunan Rümeylan beldesi içerisindeki petrol sahasında Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın çekişmesi devam ediyor. Elde edilmiş olan son bilgilere bakılırsa Amerika Birleşik Devletleri'nin askerleri, Rümeylan kentine yakınlarda yer alan Cul Ağı beldesi içerisinde petrol sahasının bulunmakta olduğu bölgeye ilerlemeye devam eden Rus askeri devriyesinin yolunu kesmiş oldu.

Amerika Birleşik Devletleri askerlerinin, Haseke kentinin kuzeydoğu bölgesinde Amuda ilçesi içerisinden gelmekte olan Rus askeri devriyesinden dönmesini talep etmesinin ardından taraflar arasında kısa zamanlı bir gerginlik meydana geldi. Amerika Birleşik Devletleri'nin hava üssünün yer almakta olduğu Rümeylan kentine ulaşması engellenmiş olan Rus askerleri, daha sonrasında ise geldikleri noktaya geri dönüş yapmak mecburiyetinde kaldı.

YPG / PKK'lı terör örgütüne mensup teröristler de üç gün öncesinde Rümeylan petrol sahasının yakın bölgesinde askeri nokta inşa edebilmek maksadıyla yollanan Rus konvoyunun Kamışlı ilçesi içerisinde yolunu kesip, bölgeye ulaşmasını engellemiş idi. Bunun hemen sonrasında da konvoy yolunu değiştirip Malikiye ilinde yer alan Rümeylan bölgesi yerine, Esed rejiminin kontrolünde bulunan Kamışlı Havaalanı'na doğru yönelmiş idi.

Amerika Birleşik Devletleri, Barış Pınarı Harekatı'nın başlamış olmasıyla beraber harekat bölgesinde yer alan üslerini boşaltırken, petrol sahalarının etrafında yerleşmeye daha fazla öncelik vermiş idi. Amerika Birleşik Devletleri'nin güçleri, hali hazır bir şekilde Suriye'de yer alan  Haseke ilinin yanı sıra Rakka ili ve Deyrizor ilinde YPG/PKK işgali altındaki bölgelerde toplamda on bir tane üs ve askeri nokta üzerinde varlık göstermekte.