Öğretmenlerin büyük bir kısmı borçlu

Türk Eğitim-Sen kurumu, 24 Kasım Öğretmenler Gününden dolayı hazırlamış olduğu anket çalışmasının sonuçlarını resmi bir şekilde açıkladı.


Türk Eğitim-Sen kurumu, 24 Kasım Öğretmenler Gününden dolayı hazırlamış olduğu anket çalışmasının sonuçlarını resmi bir şekilde açıkladı.

Çalışma ile birlikte öğretmenlerin, sosyo - ekonomik hallerinin ve mesleki problemlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştı. Ankete ise internet üstünden  5 ila 15 Kasım tarihlerinin arasında 11.454 tane eğitimci katılım gerçekleştirdi. Ankete katılmış olanların %83.1’lik bir kısmının öğretmen, %10.2’lik bir kısmının okul müdür yardımcısı görevinde, %6.7’lik bir kısmının ise okul müdürü olarak görevli olduğu ifade edildi. Buna bakılırsa, katılımcılardan %72’lik bir kısmı borçlu, %26’lık bir kısmı da ek iş yapmakta olduğunu ifade ederken, %29’luk bir kısmı okulda veyahut okul çevresinde şiddet görmekte olduğunu belirtti. Bunların, %54’lük bir kısmı sözlü, %38.7’lik bir kısmı psikolojik, %7’lik bir kısmı fiziksel, %0.3’lük bir kısmı da cinsel şiddet olmakta olduğu görüldü. Şiddete maruz kalmış olanların %84.7’lik bir kısmı şikayette bulunmamakta olduğunu söyledi. %83.6’lık bir kısmı ise sözleşmeli öğretmenliğin komple kaldırılmasını talep etti. %90.2’lik bir kısmı ücretli  olan öğretmenliğin eğitimin kalitesini düşürmekte olduğunu, ucuz  bir işgücü sağlamakta olduğunu ve öğretmenlerin arasında ayrıma yol açmış olduğundan dolayı kaldırılmasının gerekli olduğunu ifade ederken, %9.8’lik bir kısmı öğretmen açığını giderebilmek amacıyla gerekli olan bir uygulama ifadelerine yer verdi. %95.4’lük kısmı öğretmen atamaları içerisinde uygulanmakta olan mülakat yöntemini hiç bir şekilde doğru bulmamakta. Öğretmenlerin %41.7’lik kısmı eğitimin en önemli problemi şeklindeki soruya ise ''liyakatsiz ve ehliyetsiz durumdaki insanların işbaşında olması'' şeklinde bir yanıt verdi. ‘'Öğrenci Andı tekrardan okullarda okutulmalı mı?'' şeklinde sorulan soruya ise %76.2’lık bir kısmı evet, %23.8’lik bir kısmı da hayır yanıtını verdi.