Covid-19 beyni tam 10 sene yaşlandırmakta

Beyniniz yaşlanmak için hazır mı?

Covid-19 beyni tam 10 sene yaşlandırmakta


Beyniniz yaşlanmak için hazır mı? TUİK üzerinde yer alan verilere bakılırsa; ülkemiz içerisinde 65 yaşın üstündeki birey sayısı 10 milyon seviyelerinde ve 2040 senesinde de bu rakamın tam tamına 16 milyon tanenin üstüne çıkması beklenmekte. Tıp alanı içerisindeki gelişmeler ise yaşam zamanlarının uzamasını sağlamış oluyor. Toplumda yer alan yaşlı bireylerin oranlar her geçmiş olduğumuz gün artış gösterirken, bilimsel durumdaki çalışmalar sayesinde yeni soruların cevapları da aranmaya başlanmış oldu: İleriki yaşlara ulaşmayı başarmış olan bir insanın beyni öteki organlarında olduğu kadar sağlıklı kalmayı başarabilecek mi? Bir tane bireyin böbreklerinin yanı sıra akciğerleri ile birlikte karaciğeri ve de  kalbi  sağlıklı kalmaktayken, beyni bu söz konusu organlara oranla daha hızlı yaşlanacak olabilir mi? Bu söz konusu sorunun cevabı ne kadar üzücüdür ki 'evet'. Bunlar ile ilişkili bir şekilde son senelerde üstünde durulmakta olan 'Bilişsel Rezerv Teorisi'; beynimizin adeta bir kumbara gibi doğuş itibariyle beslenme şeklimimizin yanı sıra almış olduğumuz eğitim, yaşama konusundaki tarzımız ve geçirmiş olduğumuz hastalıklar sonucunda zenginleşmiş olduğu veyahut fakirleşmeye başladığı, farklı bir ifadeyle ‘erken yorulmuş olduğu’ esasına dayanmaktadır. 

Imperial College London içerisinde yapılmış olan bir araştırma kapsamında; Covid-19’un bilişsel (kognitif) bir durumdaki etkileri inceleme altına alındı. Araştırma içerisinde; bu söz konusu hastaların bir kısmında Covid-19 enfeksiyon bulguları düzelmesinin aylar sonrasında bile sürebilen dikkat bozukluğunun yanı sıra bellek ile birlikte odaklanma bozukluğu şeklinde bir tür 'zihin bulanıklığı’' tanımlaması yapıldı. Yapılmış olan IQ testleri esnasında da hastaların Covid-19 enfeksiyonunun öncesine oranla %10’a kadar ulaşan bir kayıp yaşamış oldukları anlamına gelmekte.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.