Güneş yanıklarında bu hataların yapılmaması gerekiyor

Cilt üzerinde kızarıklığın yanı sıra şişlik ile birlikte su kabarcıkları, yoğun bir kaşıntı ve bir de ağrı.. Genel olarak hassas ciltler üzerinde oluşmakta olan güneş yanığı, yaz döneminde çok sık bir şekilde görülmekte olan cilt problemleri konusunda ilk sıralarda yer almakta.

Güneş yanıklarında bu hataların yapılmaması gerekiyor


Cilt üzerinde kızarıklığın yanı sıra şişlik ile birlikte su kabarcıkları, yoğun bir kaşıntı ve bir de ağrı.. Genel olarak hassas ciltler üzerinde oluşmakta olan güneş yanığı, yaz döneminde çok sık bir şekilde görülmekte olan cilt problemleri konusunda ilk sıralarda yer almakta.  Toplum üzerinde yalnızca estetik bir problem şeklinde görülüyor olsa da, tedavisi konusunda gecikildiği zaman cilt üzerindeki bağışıklık sistemini baskılayıp uçuk ve zona benzerindeki bazı enfeksiyonları tetikleyebilmekte. Güneş yanıklarının en önemli uzun dönem komplikasyonu da yanmış olan alanlar üzerinde deri kanseri riskinin arttırıyor olmasıdır ki bu kanser çeşidinin bir kısmı da ölümcül olabilmekte.

Güneş yanığının belirtileri güneşe maruz kalmadan ortalama iki ila dört saat sonra başlamış oluyor ve bir ila üç gün içinde de pik noktaya ulaşmış oluyor. 

Büyük durumda bulunan su kabarcıklarının tamamen steril şartlarda iğne ya da enjektörle patlatılması gerekli, fakat yüzeyleri hiç bir şekilde açmamalı ve ayrıca cildi de soymamak gereklidir..

Enfeksiyon riskinden dolayı yanık olan deriyi kaşımamalı ve kopartmamalısınız. Kaşıntıyla ilgili olarak antihistaminik özellikte tablet kullanımı yapılabilir. 
 
Halkın arasında çok sık bir şekilde kullanılmakta olan yeşil çayın yanı sıra salatalık ile birlikte  diş macunu, vazelin ya da yoğurt benzerindeki güneş yanığı yöntemleri soğuk uygulanmalarından dolayı rahatlatıcı olmaktalar. Fakat bugüne kadar söz konusu bu yöntemlerin yanıkları iyileştiren etkilerine yönelik olarak bilimsel bir kanıt bulunmadığı gibi, tam tersine cilt üzerinden ısı kaybını engelliyor olmaları sonucu ateş ve güneş zehirlenmesi benzerindeki bazı problemlerin gelişmesi riskinden dolayı da uygulanmaları önerilmemekte. 

Kaynak: Beyaz Haber Ajansı (BHA)

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.