Uzmanlar uyarıda bulundu

Perşembe gününde gerçekleşen 5.8 büyüklüğüne sahip deprem İstanbul ilinde yaşayanları tekrardan sokaklara dökmüş oldu.

Uzmanlar uyarıda bulundu


Perşembe gününde gerçekleşen 5.8 büyüklüğüne sahip deprem İstanbul ilinde yaşayanları tekrardan sokaklara dökmüş oldu. Özellikle de birinci gece binlerce sayıda İstanbullu geceyi sokaklarda geçirmiş olsa da depremin üstünden tam 2 gün geçmiş bulunmasına karşın pek çok vatandaş evinde korkusuz bir şekilde uyuyamadığından dolayı parklarda kurmuş olduğu çadırlarda kalma konusunda bir tercihte bulundu.

17 Ağustos depreminin travmasını fazlasıyla yakından hissetmiş olan İstanbul ilinde deprem psikolojisinin tekrardan nüksedebilecek olduğunu ifade eden uzmanlar, günlük yaşamda yer alan akışı tamamen engelleyebilecek seviyedeki kaygı bozukluğu halinde psikiyatrik bir destek alınmasının gerekli olduğunu ifade ediyor.

Psikiyatri uzmanlarından biri olan Doktor Öğretim Üyesi Alparslan Asil Budaklı ise zaten bireylerin büyük kentler içerisinde anksiyete ile birlikte kaygı seviyelerinin çok yüksek bir seviyede bulunduğunu ifade ederek; ''Doğal afetlerin ise hayatı tehdit edebilen bir etkisiyle birlikte bu kaygı iyiden iyiye pekişmiş oluyor. Öte taraftan doğal afetler konusunda ve yaşamı tehdit etmekte olan öteki hallerde kişilerde bir takım kaçınma davranışları görülmüş oluyor. Örnek olarak bir deprem meydana gelir, evi yıkılır ve kişi enkazın altında kalabilir. Bu aslında tipik bir üçleme olarak öne çıkmaktadır. Tabiiki de önlemler alınacak, bunları  zaten uzmanlar da açık bir şekilde ifade ediyorlar, deprem olduğu esnada nerede olması gerektiğine, ne yapılmasının gerekli olduğuna yönelik dair uzmanlar çeşitli önlemler konusunda açıklamalar yapıyorlar. Fakat Perşembe gününde saat 14:00'den öncesinde kişi ne yapmaktaysa, hızlı bir şekilde önce o yaşama geri dönmesi gerekli ki depremin o travmatik etkisinden bir an önce kurtulabilsin'' ifadelerine yer verdi.

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.