Qualcomm şirketine büyük bir ceza

Avrupa Komisyonu 2015 senesi içerisinde Qualcomm şirketine karşı açmış olduğu rekabetle alakalı soruşturmasının sonuçlandırılmış olduğu konusunda duyuru yaptı.

Qualcomm şirketine büyük bir ceza


Avrupa Komisyonu 2015 senesi içerisinde Qualcomm şirketine karşı açmış olduğu rekabetle alakalı soruşturmasının sonuçlandırılmış olduğu konusunda duyuru yaptı. Qualcomm şirketinin 2009 senesi ila 2011 senelerinin arasında Huawei şirketi ile birlikte ZTE şirketine yapmış olduğu 3G özelliğindeki çip satışlarının maliyet altında yer alan fiyatlandırmayla beraber yapıp pazardaki kontrolünü kötü kullanmış olduğu sonucuna ulaştı. Bu söz konusu olay, Qualcomm şirketinin en büyük rakipleri arasında yer alan Icera şirketinin 2015 senesinde çip üretimini sona erdirmesine sebep olmuştu.

Avrupa Komisyonu'nun üyelerinden biri olan Margrethe Vestager, Qualcomm şirketinin en son almış olduğu para cezasına yönelik olarak şu ifadelere yer verdi;

''Qualcomm şirketinin stratejik durumda bulunan bu davranışı, bu pazar içerisindeki rekabet ile birlikte inovasyonu engellemiş oldu. Benzer bir biçimde büyük bir isteğe ve potansiyele sahip sektör içerisinde tüketiciler açısından mevcut durumda bulunan yenilikçi teknolojilerin seçilmesini de sınırlandırmış oldu. Bu durum ise, Avrupa Birliği'nde yer alan ''Teşebbüslere Yönelik Olarak Rekabet Kuralları''na bakıldığı zaman yasadışı olduğundan dolayı bugün Qualcomm şirketine tam tamına 242 milyon Euro tutarında bir para cezası vermiş olduk.''

Verilmiş olan bu ceza Qualcomm şirketinin geçtiğimiz seneki cirosunun sadece %1,27’lik bir kısmını oluşturmakta.

Alına bakılacak olursa bu söz konusu ceza Qualcomm şirketinin almış olduğu ilk cezası da değil. Geçtiğimiz senenin ilk dönemlerinde Avrupa Birliği'nin Komisyonu, Qualcomm şirketinin Apple şirketine iPhone ile birlikte iPad cihazları üzerinde kendi çiplerinin kullanabilmesi amacıyla ödeme yapıp 2011 ila 2016 seneleri içerisinde pazarda yer alan konumunu kötüye kullanmakta olduğundan dolayı da 997 milyon Euro tutarında bir para ceza vermiş idi.

Avrupa Komisyonu ayrıca firmaya gelecek dönemde buna benzeyen davranışlardan kaçınmasını açık bir şekilde ifade etti.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.