Rusya'dan çok ilginç bir deney

Dünya üzerindeki en büyük ekonomilerinden bir tanesi olarak öne çıkan Rusya, bütün ülke içerisinde internet bağlantısını kesme konusunda bir plan yapıyor.

Rusya'dan çok ilginç bir deney


Dünya üzerindeki en büyük ekonomilerinden bir tanesi olarak öne çıkan Rusya, bütün ülke içerisinde internet bağlantısını kesme konusunda bir plan yapıyor. Lakin bunun sebebi ise Rusya’nın Kuzey Kore'ye benzeyen tamamen izole bir ülke olmayı seçmiş bir durumda bulunması değil, Aralık 2018 tarihi içerisinde Rus Parlamentosu’nda tartışılmakta olan bir yasayla alakalı geri bildirim toplayabilmek ve gerekli değişiklikleri kolay bir şekilde tespit etmek.

Bahsi geçen bu yasanın ilk taslağına bakılır ise Rus asıllı internet sağlayıcıları, dışarıdan yapılabilecek olası bir saldırı esnasında Rus internet alanlarının (Runet) güvenliğini sağlayabilmek amacıyla ülkenin global  bir şekildeki internet bağlantısını kesmek mecburiyetinde kalmış olacaklar. Öte yandan Rus telekom firmaları, Rus asıllı internet trafiğini ülkenin internet denetimini sağlamakta olan Roskomnazor tarafından belirtilmiş ve yönetilmekte olan santrallere yönlendirmek maksadıyla gerekli teknik araçları kurmak mecburiyetindeler.

Rus haber ajanslarından biri olan RosBiznesKonsalting (RBK) tarafından geçmiş olduğumuz hafta verilen bilgiye bakılırsa Rus asıllı yetkililerle birlikte büyük durumdaki internet sağlayıcıları, bahsi geçen yasa tasarısıyla alakalı olarak gerekli teknik alt yapının sağlanıp sağlanmamış olduğunu görebilmek ve yasa tasarısı içerisinde gerçekleştirilmesi gerekli değişiklikleri tespit edebilmek amacıyla yeni bir tane test gerçekleştirmiş olacaklar ve bu testin çok büyük bir parçası şeklinde ülkenin global durumdaki internet bağlantısını tamamen kesme konusunda plan yapıyorlar.

Rusya’nın bahsi geçen bu testi tam olarak ne zaman gerçekleştirecek olduğu bilinmemekte fakat yetkililerin Dijital Ekonomi Ulusal Programı şeklinde isimlendirilen yasada değişiklik yapmak amacıyla 1 Nisan tarihine kadar zamanları bulunmakta. Bu sebepten dolayı da testin Mart ayının ortalarına kadarki bir zaman içerisinde gerçekleştirilecek olması da muhtemel.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.