Covid-19 tedavisi konusunda yeni bir umut

TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu'nun bünyesi üzerinde geliştirilme işlemleri devam edilen ve aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesinin  Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü ile Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Profesör Doktor Serdar Durdağı’nın yürütücü olarak, İstanbul Medipol Üniversitesinin Uluslararası Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı ile birlikte İlaç Keşif ve de Geliştirme Merkezi Müdürü olarak görev yapan Doçent Doktor Mustafa Güzel’in koordinatör araştırmacı şeklinde katkı vermiş olduğu özel bir proje, COVID-19 mücadelesi konusunda yeni umutlara sebep oldu.

Covid-19 tedavisi konusunda yeni bir umut


TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu'nun bünyesi üzerinde geliştirilme işlemleri devam edilen ve aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesinin  Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü ile Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Profesör Doktor Serdar Durdağı’nın yürütücü olarak, İstanbul Medipol Üniversitesinin Uluslararası Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı ile birlikte İlaç Keşif ve de Geliştirme Merkezi Müdürü olarak görev yapan Doçent Doktor Mustafa Güzel’in koordinatör araştırmacı şeklinde katkı vermiş olduğu özel bir proje, COVID-19 mücadelesi konusunda yeni umutlara sebep oldu. Faz-2 çalışmaları için de başlanmış olan bu özel projede, Montelukast ismine sahip molekülün virüsün hücreye giriş yapmasını ve hücrenin içinde çoğalmasını engellemiş olduğu preklinik çalışmalarla ortaya koyulmuş oldu. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU)'nin yanı sıra  İstanbul Medipol Üniversitesi ile birlikte TÜBİTAK MAM ve Koç Üniversitesi’nden toplam olarak 30 taneden çok araştırmacı ve  de bursiyerin katkılarıyla TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformunun desteği ve  de Bahçeşehir Üniversitesinin Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) dahilinde preklinik çalışmalara da resmi bir şekilde başlanmış oldu.

 Projenin dahilinde, sanal taramanın yanı sıra moleküler modelleme çalışmalarıyla alakalı olarak geliştirilmiş olan özel algoritmalar sayesinde Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) laboratuvarları içerisinde 15.000 taneden çok molekül bilgisayar ortamında taranmış oldu, seçilmiş olan 25 tane moleküle de biyolojik testler uygulanmış oldu. Montelukast ismine sahip olan molekülün, SARS-CoV-2 virüsünün üstünde etkili durumda bulunduğu belirlenmiş oldu.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.