Amerika Kanada'dan onu istiyor

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin asıllı üreticilerin arası geçtiğimiz birkaç aydan beri fazlasıyla bozuk.

Amerika Kanada'dan onu istiyor


Amerika Birleşik Devletleri ve Çin asıllı üreticilerin arası geçtiğimiz birkaç aydan beri fazlasıyla bozuk. Hatta o şekilde ki Amerika Birleşik Devletleri, 1 Aralık tarihinde Huawei şirketinin CFO'su  görevindeki Meng Wanzhou'yu Kanada'da tutuklanmış idi. Dün ortaya çıkmış olan bir rapora bakılırsa şimdi de CFO'nun iade edilmesi talep edilecek.

Çin ise elbetteki bu duruma sessiz kalmayıp Amerika Birleşik Devletlerinin bu istekten vazgeçmesini talep etti. Çin'in Dışişleri Bakanı görevinde bulunan Hua Chunying'da Kanada'nın Amerika Birleşik Devletleri'yle bulunan suçlu iadesi antlaşmasının ''Çin vatandaşlarının güvenliği ile birlikte meşru haklarının ve de çıkarlarının ihlal etmiş olduğunu'' ifade etti.

Meng Wazhou ise, Çin asıllı teknoloji devlerinden Huawei şirketi için fazlasıyla önem arz etmekte. Bunun nedenlerinin arasında elbetteki firmanın Baş Finans Sorumlusu olarak görevli durumda bulunması varken, daha da önemli durumdaki firmanın kurucusunun öz kızı durumunda olması. İran'a uygulanmakta olan yaptırımlara uymadığından dolayı Amerika Birleşik Devletlerinin isteğiyle Vancouver'da tutuklanmış olan Meng, 1 ay sonrasında salınmış ve 6 Şubat tarihine de mahkemesi konulmuş idi.

Geçmiş olduğumuz hafta da babası, 2015 senesinden beri halka açık ilk açıklamasını gerçekleştirmiş ve Trump'un ithaf etmekte olduğu gibi herhangi bir şekilde casusluk maksatlarının olmadığını ifade etmişti. Tutuklamadan bu yana Çin ile birlikte Kanada arasında yer alan gerginlik katsayısı artmış durumdayken Huawei şirketi, Kanada'nın 5G teknolojisiyle ilgili olarak çok önemli bir yere de sahip durumda.

Çin'de bu tutuklama olayının yaşanmasından sonra benzeyen bir karşı atak gerçekleştirmiş ve Kanada asıllı 2 kişiyi (diplomat görevindeki Michael Kovrig ile birlikte girişimcilerden Michael Spavor) tutuklama kararı almıştı. Takip etmekte olan günlerde de bir tane Çin mahkemesi Kanada asıllı Lloyd Schellenberg'i uyuşturucu kaçakçılığı davası içerisinde verilmiş ani bir karar ile idam edilmeye mahkum etmişti.

Çin'in bu talebine karşı ne Amerika Birleşik Devletleri'nin Adalet Bakanlığı ne ise Kanada'nın Adalet Bakanlığı yanıt vermiş durumda değil.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.