Artık başa çıkamaz duruma geldiler

Spotify ile birlikte Google, Amazon ve de Apple şirketi, son zamanlardaki telif hakkıyla ilgili fiyatlarının %44 seviyesinde artış göstermesinden çok fazla şikayetçi.

Artık başa çıkamaz duruma geldiler


Spotify ile birlikte Google, Amazon ve de Apple şirketi, son zamanlardaki telif hakkıyla ilgili fiyatlarının %44 seviyesinde artış göstermesinden çok fazla şikayetçi. Firmaların 4 tanesi de şarkı yazarlarına ödeme yapılacak fiyatın çoğalması kararını açıklayan CRB’ye (Telif Hakkının Kurulu) itirazda bulundu. Geçmiş olduğumuz senenin başlarında CRB, 5 sene içinde telif ücretine uygulama yapılacak olan %43,8 oranındaki zammı onaylamıştı. Karar ise geçmiş olduğumuz Şubat ayına kadar resmi bir şekilde paylaşılmamıştı. Kararın resmi hale gelmesiyle beraber temyiz amacıyla 30 günlük bir zaman verildi ve görünüşe bakılır ise bir tanesi hariç dijital müzik platformlarının devleri bu duruma hiç bir şekilde sessiz kalmamış olacak.

Variety tarafından yapılan haberde, Apple şirketinin temyiz başvurusunda bulunma gibi bir planının yer almadığı bildirilmekte. Bu ise, Apple şirketinin telif ücretlerinin nasıl düzeltilebilecek olduğu hususunda yaptığı öneriler göz önüne alındığı zaman çokta şaşırtan bir haber değil aslında.

Spotify ile birlikte Pandora ve  de Google şirketinin hazırladığı ortak bayana bakılınca, CRB’nin bu kararının yürürlükte bulunmasının hem müziklerin lisansları için hem ise telif hakkı sahipleri için zarar vermekte olduğu ifade ediliyor fakat CRB yeni fiyatları ilk önerdiği zaman bazı firmalar şarkı yazarlarına savaş ilan edip bunu adeta bir protesto etme çabasına girmişti.

Müzisyenlerin  yapılan bu itirazları bir saldırı olarak görüp görmeyecek olduklarını da zaman gösterecek ancak bu aslında yeni bir savaş değil. Yalnızca birkaç sene öncesinde Taylor Swift, müziklerini Spotify üzerinden geçici bir şekilde kaldırmıştı. Bu durumun ise yakın bir zaman içerisinde çözülmesi çok fazla muhtemel gözükmemekte.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.