Sudan'ın üyeliğini askıya aldılar

Uluslararasındaki örgüt, ordunun darbe yapmış olduğu ve hafta başlarken 100 taneden çok göstericinin yaşamını yitirmiş olduğu ülkenin üyeliğini resmi bir şekilde dondurdu.

Sudan'ın üyeliğini askıya aldılar


Uluslararasındaki örgüt, ordunun darbe yapmış olduğu ve hafta başlarken 100 taneden çok göstericinin yaşamını yitirmiş olduğu ülkenin üyeliğini resmi bir şekilde dondurdu.

Afrika Birliği (AfB) Barış ile Güvenlik Konseyi, Sudan içerisinde  güvenlik güçleri tarafından pazartesi gününde başkentte göstericilere yapmış olduğu müdahalesi esnasında yaşamını  yitirenlerin sayısının 100'ü geçmiş olmasının sonrasında bu ülkenin mevcut üyeliğini askıya  alma konusunda bir karar verdi. 

AfB'ye ait Twitter hesabı üzerinden yapılmış olan açıklamaya bakılırsa, Sudan içerisinde mevcut  durumdaki krizden  çıkabilmenin tek  bir yolunun, yönetimin sivil irade tarafından devralması olduğu ifade ederek, bu  zamana kadarki süre içerisinde ülkenin AfB'de yer alan üyeliğinin askıya alınmış olduğu açıklandı.

AfB Barış ile Güvenlik Konseyi, Sudan ile alakalı mevcut durumu değerlendirebilmek amacıyla  bugün içerisinde toplanma kararı almıştı.

Sudan'ın güvenlik güçleri, pazartesi sabahında başkent içerisinde gösterilerin  odağında yer alan ordu karargahı önünde bulunan göstericileri gerçek mermilerin yanı sıra göz yaşartıcı  gaz kullanıp dağıtmıştı. Sudan Doktorlar Komitesi açıklamasına bakılır ise, müdahale esnasında yaşamını yitirenlerin  sayısı da 100 kişiyi geçmişti.

Ülke içerisinde 19 Aralık 2018 tarihinde ekonomik krizden dolayı başlamış olan bu gösterilerin  hızlı bir şekilde rejim karşıtı eylemlere dönüşmeye başlamasının sonrasında ordu, 11 Nisan tarihi içerisinde yönetime el  koymuş olduğunu açıklamış ve 30 sene devam eden Ömer el-Beşir dönemi de resmi bir şekilde sona ermişti.

Ordu tarafından ülke yönetimine el koyulmuş olmasının sonrasında sivil yönetime geçilmesi amacıyla  eylem yapmakta bulunan protestocular, geçiş hükümetinin  tam olarak nasıl oluşmasının gerekli olduğuna yönelik  askeri yetkililerle müzakere yürütmekteydi.

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.