Üniversiteler için kontenjan ile yeni programlar planlanmakta

2019 senesindeki ilk '‘Yükseköğretim Programlarının Danışma Kurulu’' gerçekleştirilmiş oldu.

Üniversiteler için kontenjan ile yeni programlar planlanmakta


2019 senesindeki ilk '‘Yükseköğretim Programlarının Danışma Kurulu’' gerçekleştirilmiş oldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun Başkanı görevinde bulunan Profesör Doktor Yekta Saraç başkanlığı ile gerçekleştirilen bu kurul, yükseköğretim alanı içerisinde istihdam odağına sahip politikaların oluşturulabilmesini, buna bağlı  bir şekilde yeni açılacak olan eğitim programlarıyla birlikte kontenjanların planlanmasını da amaçlamakta.  Alakalı birim temsilcileri ile gerçekleştirilen bu toplantıda kurul üyesi olan Sanayi ile Teknoloji Bakanlığı'nın yanı sıra Hazine ile Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı,  Cumhurbaşkanlığı Stratejiyle Bütçe Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumunun Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Odalarla Borsalar Birliği içerisinden yetkililer katılım gerçekleştirdi.

İlk toplantıyı 26 Aralık 2017 tarihi içerisinde yapmış olan kurulun 2. toplantısında da, alakalı kurum temsilcilerinin görüşleriyle birlikte önerileri kapsamında Türkiye içerisindeki ve dünyada üzerindeki gelişmelerle birlikte eğitimler, işgücüyle birlikte istihdam ihtiyaçları dikkate alınıp yeni meslek alanları içerisinde yükseköğretim kurumlarının dahilinde önlisans ile birlikte lisans ve de lisansüstü düzeyde açılabilmesi sağlanacak yeni programların önerileri ve yükseköğretim içerisinde kontenjan planlamaları üstünde bir görüş alışverişinde bulunulmuş oldu.

Yükseköğretim alanı içerisinde değişmekte olan dinamiklerin kamuyla birlikte özel sektör alanları içerisinde meydana getirmiş olduğu sonuçlara dikkat çekilip mevcut haldeki diploma programlarının ihtiyaç duyulmakta bulunan mesleki beceriler kapsamında revize edilmesinin gerekli olduğu da üstünde durulan konuların arasında yerini almış oldu. Öte yandan alakalı paydaşlar tarafından gerçekleştirilen envanter çalışmalarının dahilinde elde edilmiş olan veriler ışığında, ilk sırada eğitimle birlikte eğitim bilimlerinin  fakülteleriyle beraber sağlık bilimleri içerisinde programlar ilk sırada olmak üzere, bakanlıklar düzeyinde gerçekleştirilen istihdam odağına sahip projeksiyon çalışmalarının ülkenin 2023 senesi hedefleri ile uyumlu durumdaki yeni stratejilerin geliştirilebilmesine katkı sağlayacak olduğu da ifade edildi.

Şubat'ın ilk haftası içerisinde yapılması konusunda karar verilen Yükseköğretim Programlarını Danışma Kurulu’nun 3. toplantısında bahsi geçen bu konuların yeniden ele alınması ve de daha somut adımların atılması konusunda bir karar verildi.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.