Faizle ilgili değişiklikler yapıldı

Hazine ile Maliye Bakanlığının Kamu Haznedarlığı Yönetmeliği, Resmi  Gazete içerisinde de yayımlanıp yürürlüğe girmiş oldu.

Faizle ilgili değişiklikler yapıldı


Hazine ile Maliye Bakanlığının Kamu Haznedarlığı Yönetmeliği, Resmi  Gazete içerisinde de yayımlanıp yürürlüğe girmiş oldu. Yönetmelik ile birlikte kamu kurumlarının mali kaynaklarının çok daha etkin ve  çok daha verimli  bir şekilde kullanılması ve izlenebilmesi maksadıyla kamu haznedarlığı uygulamasına yönelik usul ve  esaslar açık bir şekilde belirlendi.

Buna bakılır ise, genel bütçe dahilinde yer alan kamu idareleri, kendilerine ait bütçeleri  ya da tasarrufları altında yer alan her çeşitten mali kaynaklarını, Türkiye Cumhuriyet  Merkez Bankası veyahut muhabiri bulunan bankada açılması sağlanacak Türk lirası cinsindeki vadesiz  hesaplarda tutmak ile yükümlü bir durumda bulunacak.

Kurumların mevduatları ise, ters repo veyahut katılma hesabı bir şekilde değerlendirmeyi  ön görmekte oldukları mali kaynaklarla alakalı uygulanacak vadeli mevduat veyahut ters repo faiz  oranıyla katılma hesabı beklenmekte olan/tahmini getirilerinin oranı, yönetmelikle belirlenmiş  oranlardan daha da yüksek  bir tutarda olamayacak. Yönetmelik ile birlikte mevduat, ters repo veya katılma  hesabı tavan faizle birlikte beklenen-tahmini getiri oranları içerisinde de bir değişikliğe gidildi.  Buna bakılır ise, bütün vadelerde getiri oranının tavanı 5'er puan kadar düşürüldü.

Kurumlar ise, mali kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda faiz veyahut kar payı  haricinde ayni veyahut nakdi herhangi bir menfaat temin edemiyor olacak. Bankalar ise, bu  fıkranın hükmüne aykırı istekte yer alan kurumları, alakalı denetim kurumlarına ya da  birimlerine iletilmek amacıyla bakanlığa bildirmek konusunda yükümlü olacak.

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.