Gurbetçiler için emeklilik şartında büyük değişiklik

Yurt dışında yaşamını sürdüren Türk vatandaşları, Türkiye içerisinde daha öncesinde sigortaları yapılmış olsun veyahut olmasın borçlanıp emeklilik hakkı kazanabilmekteler.

Gurbetçiler için emeklilik şartında büyük değişiklik


Yurt dışında yaşamını sürdüren Türk vatandaşları, Türkiye içerisinde daha öncesinde sigortaları yapılmış olsun veyahut olmasın borçlanıp emeklilik hakkı kazanabilmekteler. Yani yurt dışında geçirmiş oldukları günlerinin parasıyla alakalı ödeme yapıp, emeklilik hesabı üzerinde kullanabilmekteler. 1 Ağustos tarihi itibariyle yurt dışı emeklilik konusunda bir takım değişiklikler meydana geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu ise bu durumla alakalı bir genelge paylaşıp bütün detayları belirlemiş oldu.

18 yaşı itibariyle yurt dışında çalışılmakta olan dönemler borçlanılmakta. Kadınlar da hem çalışmış oldukları seneleri hem ise 18 yaşını geçtikten sonra yurt dışında bulunmuş oldukları zamanları da borçlanabilmekteler.

Borçlanmayla alakalı miktar ise daha öncesinde brüt asgari ücretle beraber bunun 7.5 katının arasında tespit edilerek tutarın %32'lik bir kısmı kadar olmaktaydı. Fakat söz konusu bu yeni düzenlemeyle 01/8/2019 (dahil olmak üzere) tarihi itibariyle gerçekleştirilecek başvurular esnasında, başvuru sahibi tarafından seçilmiş olan kazancın %45'lik bir kısmı alınmak suretiyle belirlenmiş olacak.

1/1/2019 ila 31/12/2019 tarihlerinin  arasında günlük bir durumdaki kazancın alt sınırı 85.28 Türk Lirası tutarında, üst sınırı ise 639.60 Türk Lirası şeklinde belirlenmiş oldu. Buna bakılır ise, 1/8/2019 ila 31/12/2019 tarihlerinin arasında bir günlük borçlanmayla alakalı tutarın alt sınırı  ise 38.38 Türk Lirası tutarında, üst sınırı da 287.82 Türk Lirası tutarında şeklinde uygulanıyor olacak.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.