Kredilerdeki düşüş vatandaşları sevindirdi

Geçtiğimiz senenin ağustos ayı içerisindeki kur saldırısının sonrasında, eylül ayında açıklanmış olan Yeni Ekonomi Programı ve Merkez Bankası'nın izlemiş olduğu para politikasıyla beraber yatırımcı güveni artış gösterirken, faiz üzerindeki düşüş hız kazandı.

Kredilerdeki düşüş vatandaşları sevindirdi


Geçtiğimiz senenin ağustos ayı içerisindeki kur saldırısının sonrasında, eylül ayında açıklanmış olan Yeni Ekonomi Programı ve Merkez Bankası'nın izlemiş olduğu para politikasıyla beraber yatırımcı güveni artış gösterirken, faiz üzerindeki düşüş hız kazandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın almış olduğu tedbirlerle beraber kamu bankalarınında elini taşın altına koyması sayesinde gerileme gösteren faizler, özellikle de ticari durumdaki işletmelerin rahatlamasını sağlamış oldu.

26 Ekim 2018 tarihi içerisinde %29.28'e kadar yükselmiş olan konut kredisinin faizleri, 8 Mart tarihi içerisinde 18.55 ile 20 Temmuz tarihinden bu zamana en düşük seviyeye inmiş oldu. Konut kredisi içerisinde son 1 haftada gerçekleşen faiz düşüşü de 2 puana kadar yaklaşmış oldu. Faiz içerisinde son 5 ayda yaşanmış olan düşüş, 200.000 lira tutarındaki bir konut kredisi üzerinde senelik faiz ödemesini 21.500 TL azaltmış oldu. Faizlerde meydana gelen düşüş, tüketicinin en çok kullanmakta olduğu ihtiyaç kredilerine çok fazla yansımış oldu. İhtiyaç kredisi içerisinde de 12 Ekim tarihinde %39.4'e çıkmış olan faiz, 8 Mart tarihi içerisinde 23.04'le beraber 8 Haziran tarihinden bu zamana kadar en düşük seviyeye inmiş oldu. Bu süreç içerisindeki 16.5 puan olan faiz düşüşü, 30.000 lira tutarındaki 1 sene vadeli ihtiyaç kredisi içerisindeki faiz yükünü 11.800 Türk Lirası tutarından 6.900 Türk Lirası tutarına çekmiş durumda bulundu.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.