Perakende satış hacminde azalma olduğu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayıyla alakalı olarak perakende satış hacmi konusundaki endekslerini resmi bir şekilde açıkladı.

Perakende satış hacminde azalma olduğu açıklandı


Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayıyla alakalı olarak perakende satış hacmi konusundaki endekslerini resmi bir şekilde açıkladı.

Buna bakılır ise, mevsim ile birlikte takvim etkilerinden tamamen  arındırılmış durumdaki sabit fiyatlar ile birlikte perakende satışın hacmi, nisan ayı içerisinde daha önceki aya bakıldığında %1,8 oranında bir gerileme gösterdi.

Bahsi geçen bu ay içerisinde, gıda ile birlikte  içecek ve de tütün satışları %1,3 oranında, gıda dışında gerçekleştirilen satışlar (otomotiv yakıtları hariç olarak) %1 oranında, otomotiv yakıtıyla alakalı satışları da %4,6 oranında bir azalma kaydetti.

Takvimin etkilerinden çok daha fazla arındırılmış sabit fiyatlar ile birlikte perakendenin satış hacmi nisan ayı içerisinde geçmiş olduğumuz senenin aynı ayına bakıldığında, %6,9 oranında bir azalma gösterdi. Bu dönem içerisinde gıda ile birlikte  içecek ve de tütünlerin satışları %2,9 oranında, gıda dışındaki satışlar (otomotiv yakıtları hariç olarak) %7,1 oranında, otomotiv yakıtıyla alakalı satışları da  %11,6 oranında düştü.

Mevsim ile birlikte takvim etkilerinden tamamen arındırılmış durumda bulunan cari fiyatlar ile perakende ciro nisan ayı içerisinde daha önceki aya bakıldığında %0,2 oranında bir artış gösterdi. Aynı ay içerisinde gıda ile birlikte  içecek ve de  tütünlerin satışları %1,8 oranında, gıda dışındaki satışlar (otomotiv yakıtları hariç bir şekilde) %0,1 oranında bir artış gösterirken, otomotiv yakıtıyla ilgili satışlar da %2 oranında bir azalma gösterdi.

Takvimin bütün etkilerinden arındırılmış  durumdaki cari fiyatlar ile birlikte perakendenin cirosu, nisan ayı içerisinde senelik bazda bakıldığında %13,3 oranında bir artış gösterdi. Bu dönem içerisinde gıda ile birlikte içecek ve de  tütünlerin satışları %20,2 oranında, gıda dışındaki satışlar (otomotiv yakıtları hariç olarak) %12,9 oranında, otomotiv yakıtıyla alakalı satışlar ise %5  oranında bir artış göstermiş oldu.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.