Dünya Parkinson hastalığının günü

Eller üzerinde titreme, hareketlerde bir yavaşlama, yürüme konusunda güçlük, kaslarda katılaşma.

Dünya Parkinson hastalığının günü


Eller üzerinde titreme, hareketlerde bir yavaşlama, yürüme konusunda güçlük, kaslarda katılaşma. Bir Parkinson hastasıyla birlikte yaşamını sürdüren herkesin çok iyi bir şekilde bilmekte olduğu bu belirtiler, aynı zaman içerisinde hastanın yaşamdan nasıl kopmuş olduğunu, hareket yeteneğinin ne kadar azalmakta olduğunu da göstermekte. Hastanın yaşamını devam ettirirken genel olarak başkalarına bağımlı bir durumda gelmesine sebep olan Parkinson hastalığında ilk tedavi seçeneği halen ilaçlar olsa bile gelişmekte olan teknolojinin sayesinde artık farklı seçenekler de yer almaktadır. ''Bir dönemin devrim yaratmış olan icadı kalp pilinin sayesinde bir çok kalp hastası yaşamını artık sağlıklı bir biçimde devam ettirebiliyor.''

Parkinson isimli hastalık toplum içerisinde genel olarak ''titreme'' hastalığı şeklinde tanınmakta. Fakat her bir titreme Parkinson sonucunda ortaya çıkmamakta. Bu  bahsi geçen hastalıktan muzdarip durumdaki kişilerin titreme sebebiyle gömleğini ilikleyememe veyahut  ayakkabılarının bağcıklarını hiç bir şekilde bağlayamama benzerindeki şikayetleri yer alsa bile hastalığın sıkıntıları sadece bunlarla da bitmemekte. Hareketler içerisinde yavaşlama, kaslar içerisinde bazı zaman ortaya çıkmakta olan katılaşmalar, yürümede yaşanmakta olan güçlükler benzerindeki kişinin kendi yaşamını idame ettirebilmesine çok ciddi olumsuz etkileri bulunan Parkinson'a bazı zamanlarda bozulmuş olan uyku düzeni, psikiyatrik durumdaki şikayetler ve sindirim sistemi içerisinde yakınmalar da ilave edilebilmektedir. Öte yandan Parkinson yalnızca hareketleri etkilemekte olan bir hastalık değildir. Otonomik sinir sistemi içerisindeki bozulmaya bağlı  bir şekilde bayılma, ayağa kalktığı zaman baş dönmesi, idrar tutma konusunda zorluk benzerindeki belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.