HPV isimli virüsün erkekleri de etkilediğini açıkladı

Erken evre içerisinde belirti vermiyor olması ve sinsi  bir şekilde ilerlemesinden dolayı rahim ağzı kanseri içerisinde düzenli sağlık taramalarının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmiş olan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı görevinde bulunan Profesör Doktor Orhan Ünal;

HPV isimli virüsün erkekleri de etkilediğini açıkladı


Erken evre içerisinde belirti vermiyor olması ve sinsi  bir şekilde ilerlemesinden dolayı rahim ağzı kanseri içerisinde düzenli sağlık taramalarının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmiş olan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı görevinde bulunan Profesör Doktor Orhan Ünal; ''HPV isimli enfeksiyon, erkekler içerisinde penis ile birlikte baş boyun kanseri benzerindeki bazı kanserlerin sebebi şeklinde görülür. Kadınlarda olduğu kadar, erkeklerinde HPV isimli enfeksiyonundan korunabilme hususunda bilgilendirilmesi gereklidir'' ifadelerine yer verdi.

Taramaların çok yoğun bir şekilde yapılmakta olduğu ülkelerde, rahim ağzı kanserine bağlı bir şekilde  yaşam kaybı seviyesinin, geçmiş olduğumuz yüzyılda %75 oranından daha çok azalmış olduğunu da aktaran Yeditepe Üniversitesinin Koşuyolu Hastanesindeki Jinekolojik Onkoloji Uzmanı görevinde bulunan Profesör Doktor Orhan Ünal sonrasında ise; ''Taramalarının kapsama oranlarının %80'in üstüne çıkması halinde, yaşam kaybının oranı %95'ten çok daha fazla da azaltılabilir. Bu  bahsi geçen rakamlar, erken yaşlar itibariyle yapılacak düzenli  bir takibin önemini ortaya koymaktadır''  ifadeleri ile konuşmasını sürdürdü.

Erkekler için aşı yapılmasının tartışmalı bir durumda olmakla beraber; Avustralya ile birlikte Meksika, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin bazılarında onaylanmış olduğunu ifade eden Profesör Doktor. Ünal, ''FDA erkeklerde 4'lü aşıyı 9 ila 26 yaşlar arasında onaylamış bir durumdadır. Aşının ise erkekleri, HPV ilişkili durumdaki anogenital ile baş ve boyun kanserlerinden korumakta olduğuna ve viral geçişi önlemiş bulunduğuna yönelik bilgiler de kayıt altına alınmıştır. Kadınların aşılanmasıyla birlikte bilgilendirilmesinde olduğu kadar, erkeklerinde bu HPV isimli enfeksiyonlarından korunabilme, HPV enfeksiyonunun geçiş yolları hususunda bilgilendirilecek olması fazlasıyla önemlidir. Komple korumuyor olsa bile, HPV geçme olasılığının bulunduğu durumlar içerisinde prezervatif kullanılması korunmanın yönünden çok büyük bir önem taşımaktadır'' şeklindeki bir değerlendirmede bulundu. 

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.