Kenelere karşı dikkatli olunması uyarısı yapıldı

Bolu içerisinde, yaz aylarının gelmesiyle beraber havaların ısınmasını fırsat bilmiş olan piknikçilerle beraber hayvancılıkla uğraşmakta olan vatandaşların sık bir şekilde karşılaştıkları kene tutulmasıyla alakalı olarak ocak ayından itibaren ilin tamamında 281 tane kene tutulması yaşanmış oldu.

Kenelere karşı dikkatli olunması uyarısı yapıldı


Bolu içerisinde, yaz aylarının gelmesiyle beraber havaların ısınmasını fırsat bilmiş olan piknikçilerle beraber hayvancılıkla uğraşmakta olan vatandaşların sık bir şekilde karşılaştıkları kene tutulmasıyla alakalı olarak ocak ayından itibaren ilin tamamında 281 tane kene tutulması yaşanmış oldu. Kene tutulmasını yaşamış olan vatandaşlar sağlık kuruluşları içerisinde gerçekleştirilen müdahalelerinin sonrasında 11 vatandaşın kanı üzerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesi görülüp kanları analiz edilebilmesi amacıyla Ankara iline yollandı. Ankara'ya yollanmış olan kan örneklerinden şu zamana kadar ise pozitif bir sonuç ile hiç bir şekilde karşılaşılmadı.

Kene tutulması ile alakalı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKKA) rastlanıldığı zaman ölümle sonuçlanabilmekte olan çok önemli bir hastalık olduğunu ifade eden İzzet Baysal Devlet Hastanesinin Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünün Uzman Hekimi  olan Doktor Pınar Turan, alınması gerekli önlemleri ise şu şekilde ifade etti;

''Hasta durumdaki insanlar ile birlikte hayvanlarla temas konusunda bazı önlemlere de dikkat etmek gerekli. Kenelerin ilk önce çıplak el ile ezilmemesi gerekli. Kesinlikle bez ile birlikte eldiven, poşet ya da cımbızla uzaklaştırılması gerekli o bölge içerisinden. Hayvanların kan ile birlikte vücut sıvıları ile de çıplak bir elle temas edilmemesi gerekli. Bu şüphe ile birlikte hastaneye yatırmış olduğumuz hastalara eldiven ile beraber önlük ve  de maske benzerindeki önlemler alıp yaklaşmamız gerekli. Hastalık genel olarak kene tutulması meydana geldikten sonra 10 gün içerisinde ateş ile birlikte baş ağrısı, yaygın bir vücut ağrısı, kusma, bulantı, cilt kanamaları,  ishal veyahut diş eti ya da burun kanaması,  bağırsak kanaması veya mide kanaması ile kendisini belli edebilir. 10 gün içerisinde bu türde şikayetler meydana gelir ise kesinlikle hastaneye başvurulması gereklidir'' ifadelerine yer verdi.

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.