Pek çok hastalık sigaradan kaynaklanıyor

Uzmanlar, bir çok hastalığın temel sebebi olarak öne çıkan sigaranın, deri hastalıklarında da ana sebep olduğunun altını bir defa daha vurguladı.

Pek çok hastalık sigaradan kaynaklanıyor


Uzmanlar, bir çok hastalığın temel sebebi olarak öne çıkan sigaranın, deri hastalıklarında da ana sebep olduğunun altını bir defa daha vurguladı.

Tütün kullanılmasının deri üstünde yer alan zararlı etkilerinin hem direkt bir şekilde deri yoluyla hem ise dolaylı bir şekilde kan dolaşımıyla bulunduğunu ifade eden Bezmialem Vakıf Üniversitesinin Tıp Fakültesi Hastanesindeki Dermatoloji Uzmanı görevinde bulunan Doçent Doktor Fatma Pelin Cengiz açıklamasında; ''Sigaranın filtresi ile birlikte sarılmakta olan kağıttaki maddeler egzamaya sebep olabiliyor. Diğer taraftan günlük olarak içilmekte olan sigara miktarının çoğaltılmasıyla beraber sedef hastalığının şiddeti daha da çoğalıyor, bunun beraberinde el ile birlikte ayak tutulumunu da çoğaltmaktadır. Öte yandan kıl köklerini beslemekte olan damarlarda büzülmeye sebep olarak saçlarda erken bir şekilde beyazlamaya ve erkeklerde erkek tipindeki saç kaybının  çok daha erken yaşlarda başlayabilmesine sebep olmaktadır.'' ifadelerine yer verdi.

Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte Amerikan Kanser Topluluğu ve de Dünya Akciğer Vakfı'nın katkılarıyla hazırlanmış olan Tütün Atlası'na bakılır ise; Türkiye'de yaşamını sürdüren erkeklerin %31'lik kısmı, kadınların da %12'lik bir kısmı tütün kaynaklı hastalıklar sebebiyle yaşamını kaybetmekte.

Sigara içen kişilerde, erken ve çok şiddetli yaşlılık belirtilerinin görüldüğü ifade ediliyor. Altta yer alan kemik çıkıntıların ve de  grimsi  renkteki deri renginin belirginleşmiş olduğu bir yüz görünümü ortaya çıktığı da bilinen bir gerçek. Sigara dumanının direkt olarak temas etmesinden ötürü, eri üzerindeki nem seviyesinde azalma meydana gelir ve dolayısı ile kırışıklıklar normalden çok daha fazla artış göstermektedir. Güneş görmekte olan bölgeler içerisinde zararlı etkiler  çok daha şiddetli bir durumda olur.

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.