Yenidoğanın hemolitik sarılığına dikkat!

İltihaplı bademcikler kalp, böbrek ve eklemlerde komplikasyonlara yol açan iltihap odaklarına dönüşebilir. Bademciklerin alınması ancak gerektiğinde uygulanacak bir girişimdir.

Yenidoğanın hemolitik sarılığına dikkat!

Sadece Rh(-) annelerin çocuklarında ortaya çıkabilen bir durumdur.

Kan grubunun ne olduğunun hiç önemi olmadan annenin Rh(-), babanın Rh(+) olduğu durumlarda, pozitiflik dominant olduğu için çocuk büyük bir ihtimalle Rh(+) olacaktır. Şayet Rh(-) ise bir sorun yoktur. Böyle durumlarda Rh(-) anne, bebeğin Rh antijenine karşı anti-Rh aglütininleri oluşturur. Birinci çocuğa gebelik sırasında oluşan anti-Rh aglütininleri zararsız seviyedir. Ancak gebelik sayısı artıkça oluşan anti-Rh aglütininlerinin (RhoGAM, antijen gamma globin) miktarı da artacağı için şiddetli anemi ve ona bağlı olan sarılık tablosu ortaya çıkar. Anti-Rh aglütininleri bebeğin kanında dolaşarak çok sayıda eritrositin yıkımına yol açtığı için kan yapım faaliyeti artar. Hücrelerin hızlı yapımı nedeniyle çekirdekli, blastik hücreler dahil birçok erken tip hücre dolaşıma verilir. Hastalığın adı da buradan gelmektedir.

           Eritroblastosis fetaliste ağır anemiden dolayı ölüm ortaya çıkabilmesine rağmen yaşayanlarda eritrosit yıkımı sonucu hemoglobinden oluşan bilirubin sinir hücrelerinde tahribat yaparak kernikterus (beyin hasarı) ortaya çıkar. Bu durum kalıcı mental bozukluklar, beynin motor bölgelerinin hasarı ve işitme kaybı ile karakterizedir. Eritroblastosis fetalisin standart tedavisi, sarı doğan bebeğin mevcut kanının negatif ile değiştirilmesiyle gerçekleştirilir. Bu iş için bir yandan 400 cc (cubic centimeter) negatif kan verilirken, diğer yandan yeni doğanın pozitif kanı uzaklaştırılır. Bu işlem bilirubini düşük tutmak ve kernikterusu önlemek için ilk birkaç hafta içinde birkaç kez tekrarlanır. Altı hafta ya da daha fazla sürede transfüze edilen Rh negatif kan, bebeğin kendi Rh pozitif kanı ile yenilenirken anneden gelen anti-Rh aglütininler yıkılmış olur. Ayrıca gebelik süresinde uygulanan tedavi, doğum öncesi fetal- maternal kanamaya bağlı duyarlaşmayı da önleyebilir. Bu tedavi gebeliğin 28. haftasında serum olarak uygulanır.
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.