Alcatel cihazlarındaki kurulu gelen uygulamalarda virüs

Geçmiş olduğumuz sene, yüklü bir şekilde gelmiş olan reklam yazılımlarından dolayı eleştirilerin odağı haline gelen Alcatel şirketi, daha öncesinde yaşanmış olan olaylardan ders almış gibi durmuyor.

Alcatel cihazlarındaki kurulu gelen uygulamalarda virüs


Geçmiş olduğumuz sene, yüklü bir şekilde gelmiş olan reklam yazılımlarından dolayı eleştirilerin odağı haline gelen Alcatel şirketi, daha öncesinde yaşanmış olan olaylardan ders almış gibi durmuyor. Kullanıcıların güvenlerini sarsmış olan bu olayda, Alcatel şirketine ait akıllı telefonlar üzerinde, yüklü bir şekilde gelen izinsiz bir şekilde veri toplamakta olan bir uygulama tespit edildiği açıklandı. Kullanıcıların bütün verilerini toplamakta olan bu uygulamadan izinsiz bir biçimde telefon numaraları kullanılıp, ücretli durumdaki servis abonelikleri de gerçekleştirilmiş olabilir.

Sözü edilen uygulama aslına bakılırsa çok kolay bir hava durumu uygulaması. Alcatel şirketinin sahibi  durumda olduğu TCL'nin geliştirmiş olduğu ''Hava Durumu / Dünya Hava Durumu Tahmin Radarı'' ismine sahip uygulama üzerindeki güvenlik problemi, İngiliz merkezli olan Upstream adındaki mobil güvenlik firmasının tarafından tespit edilmiş oldu. Upstream şirketi tarafından paylaşılmış olan rapor içerisinde, kullanıcının gizliliği ile birlikte güvenliğini ihlal etmekte olan problemlerin Pixi 4 modeli ve A3 Max modelinde gözlemlenmekte olduğu açıklanmış.

IMEI ile birlikte e-mail adresleri ve de konum bilgileri benzerindeki verileri toplayıp TCL sunucusuna yollamış olan bu uygulama, öte yandan aylık 50 MB'le birlikte 250 MB'lik bir veri tüketimi yapmaktaydı. Google Play Store üzerinde kullanıcılara sunulmuş olan bu uygulama, 10 milyon taneden çok indirilmişti. Daha sonrasında ise güvenlik gerekçeleri ile uygulama, cihazlar üzerinden ve Play Store üzerinden kaldırılmıştı.

Kötü amaçlı olan bu yazılımın TCL şirketi tarafından geliştirilmiş durumdaki uygulamanın içine nasıl dahil olduğu halen bilinmemekte. Ortaya atılmış olan bir iddiaya bakılırsa TCL şirketi uygulama geliştiricilerinden bir tanesinin bilgisayarına gerçekleştirilen bir saldırıdan sonra, kötü amaçlı olan bu yazılım uygulamaya ilave edilebildi. Bu bahsi geçen iddia ne kadar doğru bir durumda olsa bile Alcatel şirketinin ve TCL şirketinin bir ihmali olduğu konusundaki gerçek değişmemekte. Özellikle de geçmiş dönemde benzeyen bir problemle karşılaşmış bir şirket için yaşanmış olan bu yeni olaylar güvenilirliği fazlasıyla sarsmış bir halde.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.