Apple şirketi iOS geliştiricileri tarafından dava edildi

Salı gününde Kaliforniya merkezinde yer alan geliştiricilerden Donald R. Cameron ile birlikte Pure Sweat Basketball, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya Bölge Mahkemesi'ne Apple şirketine karşı bir şikayette bulunmuş durumda.

Apple şirketi iOS geliştiricileri tarafından dava edildi


Salı gününde Kaliforniya merkezinde yer alan geliştiricilerden Donald R. Cameron ile birlikte Pure Sweat Basketball, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya Bölge Mahkemesi'ne Apple şirketine karşı bir şikayette bulunmuş durumda. Davacı olan taraf; Apple şirketinin App Store üzerinde yer alan %30'luk komisyonlarının oranı, minimum fiyatlandırma mecburililiği ve senelik 99 dolar tutarında bulunan geliştirici ücretinin rekabet karşıtı urumda bulunduğunu ileri sürüyor. Öte yandan davanın kolektif dava statüsüne getirilebilmesi konusunda bir maksat var.

Hagens Berman şirketinin genel ortağı ve aynı zaman mevzubahis geliştiricisi sınıfını temsil etmekte olan bir avukat şeklinde tanınan Steve Berman ise; ''Apple şirketi, pazar içerisinde sahip bulunduğu bu özel gücü, iOS uygulamalarını satabilmek amacıyla mevcut tek bir platform olarak bilinen App Store üzerinde geliştiricilerin zararlarına, çok şiddetli bir şekilde kötüye kullanmakta'' sözlerine yer verdi ve sonrasında ise şöyle dedi; ''Rekabet bulunan bir ortam içerisinde bu şekilde bir durum  asla gerçekleşemezdi."

Hagen Berman ayrıca, 2016 senesi içerisinde elektronik kitap fiyatları hususunda Apple  şirketinin aleyhine dava açıp müşteriler için  tam tamına 400 milyon dolar tutarında bir kazanım elde etmeyi başarmıştı.

Bu ise, Apple şirketinin App Store platformunun rekabeti bastırma konusundaki  gücünü kötüye kullanmakla suçlanmış olduğu ilk dava da değil. Bu senenin ilk dönemlerinde Spotify platformu, Apple şirketinin Apple Music platformunun ana rakibi olarak gözüken Spotify'ı sınırlayabilmek amacıyla App Store üzerindeki politikalarını bir silah gibi kullanmakta olduğunu söyleyip Avrupa'da yer alan antitröst bir gözlemcisine şikayet etmişti.

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.