Bing arama motoru artık çok daha akıllı

Eski sürümüne oranla fazlasıyla akıllı bir duruma gelmiş olan arama motorları, artık yalnızca ilgili anahtar kelimeleri eşleştirmekte olan araçlardan daha çoğu durumuna gelmiş bir vaziyette.

Bing arama motoru artık çok daha akıllı


Eski sürümüne oranla fazlasıyla akıllı bir duruma gelmiş olan arama motorları, artık yalnızca ilgili anahtar kelimeleri eşleştirmekte olan araçlardan daha çoğu durumuna gelmiş bir vaziyette. Örnek olarak arama motoruna girildiğinde ''Paris'te yer alan kulenin yüksekliği ne kadar?'' şeklinde sorduğunuz zaman size Eyfel Kulesi'nin 324 metrelik yüksek bölgesinde 81 katlı bir  tane bina yer aldığını söyler. Yani  aslında kulenin adını arama kutusuna yazmasanız dahi bu yanıta ulaşabilmeniz olanaklı.

Arama motorları ise bu işlemi makina öğrenimini kullanıp yapabilmekte. Makina öğrenimiyle alakalı algoritmaları; web sayfaları üzerinde, resimler içeriisnde, seslerde ya da videolar üzerinde metin yer alıp almadığına hiç bir şekilde bakılmadan girdi verilerini göstermek amacıyla da vektörleri kullanmakta. Bing platformu, milyarlarca sayıa yer alan vektörü, dizine alınmış bütün değişik medya çeşitleri için yakalamakta. Microsoft şirketi, vektörleri aramak amacıyla da SPTAG ("Space Partition Tree and Graph") şeklinde isimlendirmiş olduğu bir algoritma kullanmakta. Aramayla alakalı sorgular, bir vektöre dönüştürülmekte. SPTAG, arama ile alakalı vektörleri bulmak amacıyla ''approximate nearest neighbors'' (ANN) isimli özelliğini kullanmakta.

Bu söz konusu özellikle birlikte; arama sonrasında çıkmış olan sonuç; ''Paris'te yer alan kulenin yüksekliği tam olarka ne kadar?'' şeklindeki sorunun yanıtının bulunabilecek olduğu, konuya en yakın durumdaki bir sayfa olmakta. Bu  söz konusu sayfa, büyük bir  ihtimalle Eyfel Kulesi'yle ilgili olmakta.

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.