Bu batarya normalden 10 kat daha uzun ömürlü

Günümüz dünyası içerisinde elektronik çeşitli cihazların batarya ömürleri çok farklı bir dert. Telefonların teknolojisi ilerlemeye başladıkça bataryalar yetmez bir hale geliyor.

Bu batarya normalden 10 kat daha uzun ömürlü


Günümüz dünyası içerisinde elektronik çeşitli cihazların batarya ömürleri çok farklı bir dert. Telefonların teknolojisi ilerlemeye başladıkça bataryalar yetmez bir hale geliyor. Aslında enerjiyi  çok daha idareli bir şekilde kullanabilen cihazlar yapılmış olsa bile telefonların kullanımı artmaya başladıkça bataryalar da yetemez oluyor.

Alberta Üniversitesi içerisinde yer alan araştırmacılar, Lityum-iyon piller üzerinde katot şeklinde silikon nanoparçacıkları kullanmaya dayanmakta. Şu an içerisinde bataryalarda kullanımı gerçekleştirilen %95 saflık bulunan grafit yerine silikon nano parçalar kullanabilmenin bir takım avantajları bulunuyor. Daha çok lityum iyonu tutabilen ve daha yüksek bir batarya kapasitesi sağlamakta olan bu malzemeyi  ise grafitin 3’te 1’lik bir fiyatıyla alabilmek olanaklı.

Aslında yine yeni bataryaları çok daha uzun bir zaman boyunca telefonlarda görebilmemiz çok zor gözükmekte. Silikon da zaten kendi dezavantajlarına sahip bir durumda. Silikonun elektriği iletkenlik özelliği grafit kadar çok iyi  bir seviyede değil. Öte yandan silikon, bataryanın dolum ile birlikte boşaltım döngüsü içerisinde kırılabilen ve performansı düşebilmekte olan bir malzemedir.

Alberta Üniversitesi içerisinde yapılmakta olan çalışmalarda değişik boyutlarda silikon nanoparçacıkları kullanımı gerçekleştiren araştırmacılar, daha küçük seviyedeki parçacıklardan oluşmakta olan kompleks yapıların  çok daha iyi bir şekilde elektrik depolamakta olduğunu keşfetmiş durumda. Küçük durumdaki silikon nanoparçalardan yapılmış olan bataryaların, 500 şarj döngüsünü geçtikten dahi %90 oranındaki bir verimliliğe sahip bulunduğu ortaya çıkmış oldu.

Ne kadar kötü ki şu an içerisinde uygun bir bedel ile bu bataryaları üretebilmek çok olanaklı değil. Araştırmacılar ise, yeni geliştirilmekte olan bu bataryayı ucuz ve de seri bir şekilde üretebilmenin yollarını aramaktalar.
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.