Mikro işlemciye sahip çakılın geliştirilmesi sürüyor

Son dönemler içerisinde artış göstermiş olan milli ürünlere gerçekleştirilen açıklamalara göre yeni bir tane daha eklenmiş olacak.

Mikro işlemciye sahip çakılın geliştirilmesi sürüyor


Son dönemler içerisinde artış göstermiş olan milli ürünlere gerçekleştirilen açıklamalara göre yeni bir tane daha eklenmiş olacak. Sanayi ile Teknoloji Bakanı görevinde bulunan Mustafa Varank TÜBİTAK’ın geliştirmekte olduğu Çakıl isimli mikro işlemcinin yabancılarının yerini alacak olduğunu ifade etti.

Sanayi ile Teknoloji Bakanı görevinde bulunan Mustafa Varank bilgi güvenliğinin ''mutfağı'' şeklinde isimlendirmiş olduğu, Türkiye Bilimsel ile Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Gebze ilçesindeki yerleşkesinde yer alan, Bilişim ile Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezine (BİLGEM) bağlı bulunan laboratuvarları ziyaret edip yeni teknolojiler üstüne devam ettirilen çalışmaları inceledi.

Varank, silah sistemleri içerisinde kullanılmakta olan yabancı menşeye sahip mikro işlemcilerin yerini alabilecek Çakıl adlı mikro işlemcinin onaylanmış olduğunu ifade etti. Fazlasıyla hızlı, düşük  bir şekilde güç tüketen, lisans ve de satış hakları ülkemize ait durumda bulunan milli bir işlemci olduğunu ifade eden Varank sözlerine ise; ''Bundan sonra 2. faza geçmiş olacağız ve Çakıl’ın mobil cihazlar içerisinde kullanılabilecek çok çekirdekli versiyonunun çalışmalarına başlanmış olacak.'' ifadelerini kullanarak devam etti.

Varank bu konu ile alakalı bir şekilde ''Burası  çok geniş bir test altyapısını barındırmakta. Milli Savaş Uçağı’nın gerçek zamanlı durumdaki işletim sistemi, SİHA’lar ile birlikte savaş uçaklarımızın kullanmakta olduğu akıllı bombaların lazer arayıcı başlık dedektörleri, gelişmiş durumdaki haberleşme istihbaratı donanımları, milli durumdaki kripto sistemleri, hava radar sistemlerinin hepsi Ar-Ge mühendislerimiz tarafından burada geliştiriliyor.'' şeklindeki açıklamasını gerçekleştirdi.

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.