Dopamin'in eksilmesi Parkinson hastalığının habercisi

Dopamin'in eksik olmasına bağlı bir hareket bozukluğu hastalığı olarak öne çıkan Parkinson, genel olarak orta yaşlarla beraber ileri yaşlara gelindiğinde tek taraflı bir şekilde başlayıp ilerleyici olmaktadır.

Dopamin'in eksilmesi Parkinson hastalığının habercisi


Dopamin'in eksik olmasına bağlı bir hareket bozukluğu hastalığı olarak öne çıkan Parkinson, genel olarak orta yaşlarla beraber ileri yaşlara gelindiğinde tek taraflı bir şekilde başlayıp ilerleyici olmaktadır. Hastalığın eller üzerinde titreme ya da hareketler konusunda yavaşlama şeklinde iki tipi bulunmakta olduğunu ifade eden uzman isimler, yüz mimikleri üzerinde azalmanın sonucunda ise '‘poker yüz’' şeklinde isimlendirilmiş olan yüz ifadesinin görülebilmekte olduğunu da ifade ediyor. Parkinson hastalığının belirtilerinin arasında ön kısma doğru eğik bir şekilde yürümenin yanı sıra ufak adımlarla beraber düşmeler de ortaya çıkabilmekte. Parkinson hastalığının genç insanlarda da görülebilmekte olduğuna vurgu yapan uzmanlar, erken dönemdeli belirtilere de dikkat edilmesi konusunda bir öneride bulunuyor.

Toplumsal bir şekilde farkındalık oluşturmanın yanı sıra bilinçlenme sağlama maksadıyla her sene 11 Nisan tarihi  Dünya Parkinson Hastalığı Günü şeklinde anılmakta.

Parkinson adlı hastalığın erken dönemleri esnasında ortaya çıkmakta olan belirtilerine dikkat edilmesinin gerekli olduğunun altını çizmekte bulunan uzmanlar; 'Hastalığın erken dönem içerisinde yer alan belirtilerinin arasında koku alma bozukluklarının yanı sıra sinsi bir şekilde gelişen omuz ağrısı, kabızlık ve REM uyku davranış bozukluğu denilen uykuda canlı bir şekilde rüyaları yaşamak, konuşmak ve hareket etmek benzerindeki belirtiler bulunmaktadır.' şeklinde tanımlama yapıyor..

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.