5.700 Senelik bir sakız buldular

Danimarka içerisinde yer alan Syltholm Adası üzerinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılar kapsamında  5.700 sene öncesine ait, huş ağaç kabuklarının ısıtılmasıyla yapılmış ve katrana benzerliği bulunan çiğnenmiş bir tane madde bulunduğu açıklandı.

5.700 Senelik bir sakız buldular


Danimarka içerisinde yer alan Syltholm Adası üzerinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılar kapsamında  5.700 sene öncesine ait, huş ağaç kabuklarının ısıtılmasıyla yapılmış ve katrana benzerliği bulunan çiğnenmiş bir tane madde bulunduğu açıklandı. Günümüzde yer alan sakızları andırmakta olan madde üzerinde yer alan DNA'dan ise Taş Devri içerisinde yaşamış bir kadının bütün genetik şifresi çözülmüş oldu.

Çamurla kaplanmış olduğundan dolayı bugüne dek hiç bir şekilde bozulmadan gelebilmiş olduğu ifade edilen bu sakızın, o dönemlerde taş aletleri yapıştırabilmek amacıyla kullanılmakta olduğu ifade ediliyor. Diş izleri ise söz konusu bu maddenin yumuşatılmak amacıyla veyahut diş ağrısı ya da farklı bir rahatsızlığa iyi gelmiş olduğuna inanılıp çiğnendiği konusunda düşünceler var.

Araştırmayı yürüttüğü bilgisine ulaşılan Kopenhag Üniversitesi içerisinden Doktor Hannes Schroeder ise, Business Insider platformuna yapmış olduğu açıklama içerisinde; ''Bu cidden fazlasıyla havalı. Gen diziliminden bu şahsın cinsiyetinden tutun da ne yiyerek ne içmiş olduğuna, hastalıklarına dek çok iyi bir şekilde bilgi edinebilmekteyiz'' ifadelerine yer verdi.

İlk defa kemik haricindeki başka bir malzemeden eski insanlara yönelik olarak tam genoma ulaşmış olduklarını ifade eden bilim adamlarının adını ''Lola'' koymuş oldukları kadınla ilgili bilgiler, Nature Communications adına sahip bilim dergisi içerisinde paylaşıldı.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.