Cari dengede büyük bir açık

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020 senesinin Ocak ayına ait ödemeler dengesi konusundaki istatistikleri resmi bir şekilde açıkladı.

Cari dengede büyük bir açık


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020 senesinin Ocak ayına ait ödemeler dengesi konusundaki istatistikleri resmi bir şekilde açıkladı. Buna bakılırsa, cari işlemlerle alakalı açık, daha önceki senenin Ocak ayına bakıldığında tam tamına 1 milyar 528 milyon dolar tutarında artış göstererek 1 milyar 804 milyon dolar tutarında gerçekleşmiş oldu. 12 aylık bir süreci kapsayan cari işlemlerle alakalı denge de 6 milyar 494 milyon dolar tutarında bir fazla vermiş oldu.

Aylık gelişme üzerinde, ödemeler dengesinin tablosu üzerindeki dış ticaretle alakalı açığın daha önceki senenin aynı ayına bakıldığında tam tamına 1 milyar 994 milyon dolar tutarında artış göstererek 3 milyar 245 milyon dolar tutarına kadar yükselmiş olması da etkili bir durumdaydı. Altın ile birlikte enerji hariç  olmak üzere cari işlemler hesabı da, daha önceki senenin Ocak ayı içerisinde 3 milyar 409 milyon dolar tutarında fazla vermiş durumdayken, bu ay içerisinde de 3 milyar 220 milyon dolar tutarında fazla vermiş oldu. Hizmetler dengesinden kaynaklanan girişler daha önceki senenin aynı ayına bakıldığında 78 milyon dolar tutarında artış göstererek 1 milyar 586 milyon dolar tutarında gerçekleşmiş oldu. Hizmetler dengesinin altında seyahat kalemi üzerinden kaynaklanmış olan net gelirler de, daha önceki senenin aynı ayına bakıldığında toplamda 112 milyon dolar tutarına sahip bir artış göstererek 1 milyar 100 milyon dolar tutarına kadar yükselmiş oldu. 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.