Senelerdir beklenmekteydi

Kültür ile Turizm Bakan Yardımcısı görevinde bulunan Nadir Alparslan, Sümela Manastırı'nın 4 senelik restorasyon sürecinin sonrasında tekrardan ziyarete açılmasından dolayı gerçekleştirilen törene katılım gerçekleştirildi.

Senelerdir beklenmekteydi


Kültür ile Turizm Bakan Yardımcısı görevinde bulunan Nadir Alparslan, Sümela Manastırı'nın 4 senelik restorasyon sürecinin sonrasında tekrardan ziyarete açılmasından dolayı gerçekleştirilen törene katılım gerçekleştirildi.

Manastır önünde yer alan tören içerisinde konuşan Alparslan, meraklı bir şekile beklenmekte olan açılışı yaptıklarını ifade ederek; ''Müzeler Haftası esnasında geçtiğimiz hafta Bodrum Kalesi’ni ziyarete açmış durumdaydık. Bugün ise Sümela Manastırı’nı  resmi bir şekilde ziyarete açmaktayız. Sümela Manastırı ise ülkemiz için adeta bir şaheserdir. 600 seneyi geçen bir zamandır varlığı bulunan hizmet veren bir yapıdır. Dünya mirasının geçici listesi içerisinde bulunan bir an önce de  kalıcı listeye girmesi gerekli olan bir eser. İnşallah gelecek sene manastırın hepsini ziyarete açtığımız zaman hızlı bir biçimde Sümela’nın Dünya Kalıcı Miras Listesi'ne girebilmesi amacıyla çok yoğun bir çalışma içermiş olacağız. Bu müzenin o listeye girmesini çok fazla istiyoruz'' ifadelerine yer verdi..

Restorasyonla ilgili çalışmalarının çok büyük bir özveri ve titizlikle devam ettirildiğine vurgu yapan Alparslan; ''Bu çok büyük durumdaki kültürel hazinenin yaşatılacak olması, korunabilmesi ve gelecek nesiller için sağlıklı bir biçimde aktarılması bizim en büyük sorumluluklarımızdandır. Bu bilinçaltı içerisinde bütün çalışmalarımızı da yürütmekteyiz. Burda gerçekleşen çalışmalar çok büyük bir riski de barındırmaktaydı. Dik yamaçlar üzerinde kaya kütleleri buraya gelmiş olan insanlar ve tarihi yapı amacıyla çok büyük bir risk oluşturmaktaydı. Bu söz konusu riski ortadan kaldırmamız gerekliydi. Bu ise tabii ki de ince ve uzun soluktan oluşan bir çalışma gerektirmekteydi. Bu anlayış ile beraber adeta iğneyle kuyu kazılıp bu çalışmalar gerçekleştirildi. Böylelikle hem insanlarımız hem ise tarihi yapının geleceğiyle alakalı risk ortadan kaldırılmış oldu. Bu söz konusu çalışmalar devam ettirilip gelecek sene bu riski de komple ortadan kaldırılmayı amaçlamaktayız'' ifadeleri ile konuştu. 

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.