Kocasının dondurulmuş sperminin kullanılmasına izin vermediler

Avustralya'da yer alan Victoria eyaleti içerisinde bebek sahibi olmayı isteyen bir  tane kadının, kocasının ölmeden önce dondurulmuş olan spermlerini kullanması için izin verilmedi.

Kocasının dondurulmuş sperminin kullanılmasına izin vermediler


Avustralya'da yer alan Victoria eyaleti içerisinde bebek sahibi olmayı isteyen bir  tane kadının, kocasının ölmeden önce dondurulmuş olan spermlerini kullanması için izin verilmedi. Sağlık Kurulu, verilen bu karara gerekçe şeklinde ise, kadının kocasının yazılı bir durumda izninin bulunmamasını gösterdi.

Sağlık Kurulu raporu içerisinde yer alan bilgilere bakılırsa, ismi açıklanmayan kadın ile kocası 9 senelik evlilerdi.
Başından beri çocuk istemekte olan çifte, erkeğin genetik durumdaki rahatsızlığından dolayı tüp bebek tedavisini denemeleri konusunda öneri yapıldı.

Tedavi esnasında kadının kocasından alınmış olan spermlerin bir bölümü embriyo amacıyla kullanıldı, bir bölümü ise donduruldu. 2 tane başarısız deneme yapıldıktan sonra çift, erkeğin iyileşebilecek olduğu umuduyla tedaviyi erteleme konusunda bir karar aldı. Fakat kadının kocası ise bir zaman geçtikten öldü.

Çiftin ise tüp bebek tedavisine başlamadan daha önce eşlerden bir tanesinin ölmesi durumunda dondurulmuş durumdaki embriyoların kullanabilmesi amacıyla belge imzaladıkları fakat formlarda spermlerle alakalı bir atıf yer almadığı ifade edildi.

O dönem içerisindeki yasalar, ölülerden sperm alınması işlemine veyahut ölmeden önce dondurulmuş olan spermlerin kullanılmasına izin vermemekte olduğundan dolayı formlar içerisinde spermlerle alakalı bir kısım yer almadığı da belirtilmekte.

Şimdi çıkan yasalar ise  spermler amacıyla yazılı bir izin gerektirmekte.

Sağlık Kurulu da, yaşamını kaybeden kocanın embriyolar amacıyla belge imzalayıp aslına bakılırsa spermlere de izin vermiş olduğunu kabul etmek ile beraber yasa içerisindeki öngörülen şartların yerine getirilememesi sebebiyle başvuruyu kabul etmedi.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.