Kurtarmış olduğu köpekten kuduz kaptı ve yaşamını yitirdi

Tatil amacıyla gitmiş olduğu Filipinler içerisinde sokaktan kurtarmış bulunduğu yavru köpekten kuduz bulaştığı açıklanan Norveç asıllı turist yaşamını kaybetti.

Kurtarmış olduğu köpekten kuduz kaptı ve yaşamını yitirdi


Tatil amacıyla gitmiş olduğu Filipinler içerisinde sokaktan kurtarmış bulunduğu yavru köpekten kuduz bulaştığı açıklanan Norveç asıllı turist yaşamını kaybetti.

24 yaşında bulunan Birgitte Kallestad ile birlikte arkadaşları Filipinler içerisinde tatil yapmakta oldukları esnada yolun kenarından kurtarmış oldukları yavru bir köpeği konakladıkları yere götürmüştü. Köpeğin ise Kallestad'i bu esnada ısırmış olduğu düşünülmekte.

Norveç içerisinde 200 seneden çok zamandır kuduza bağlı  gir şekilde ölüm vakası kayıtlara geçmemişti. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bakılır ise kuduz salgınının en fazla tehlikesi bulunan boyutta olduğu ülke  de Filipinler olarak öne çıkıyor.


Kallested tatili bittiğinde Norveç'e geri geldikten sadece haftalar sonrasında hasta hissetmeye başladı. Norveç asıllı doktorlar pek çok defa acile gelip gitmiş olan kadına teşhis koyma konusunda ise zorlandı. Geçmiş olduğumuz ayın son günlerine doğru hastaneye yatırılmış olan kadın, Pazartesi gününde ise yaşamını kaybetti.

Ailesi yapmış olduğu açıklama içerisinde; ''Birgitte hayvanları fazlasıyla severdi. Onun gibi  çok sıcak kalbe sahip öteki insanlara da aynı şeyin olmasından çok fazla korkuyoruz'' şeklindeki ifadelerine yer verdi.

Kuduz tedavi edilebilmesi mümkün bir hastalık olsa bile, geç kalındığı zaman beyin ile birlikte sinir sisteminde çok büyük bir tehlike yaratabilen bir enfeksiyona dönüşebilmekte. Hastalık özellikle de Asya ile birlikte Afrika benzerindeki kuduzun çok daha  yaygın olduğu ülkeler içerisinde binlerce sayıdaki insanın ölmesine sebep oluyor.

Norveç'te yeralan yasalara göre de kuduz aşısı yaptırmak mecburi değil. Fakat Norveç Halk Sağlığının Enstitüsü ise Filipinler de dahil olmak üzere kuduz tehlikesi görülmekte olan ülkelere gitmeden öncesinde kesinlikle kuduz aşısının yapılması konusunda bir tavsiyede bulunuyor.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.