Zehirli mantar konusunda uyarı yapıldı

Muğla ili içerisinde yağmurla beraber yetişmeye başlamış olan ve kış mevsiminde tüketimi gerçekleştirilen bir mantar çeşidi olan Çıntar pazar tezgahları içinde ilgi görmekte.

Zehirli mantar konusunda uyarı yapıldı


Muğla ili içerisinde yağmurla beraber yetişmeye başlamış olan ve kış mevsiminde tüketimi gerçekleştirilen bir mantar çeşidi olan Çıntar pazar tezgahları içinde ilgi görmekte. Mantar zehirlenmelerinin çok önemli bir problem olduğuna dikkatleri çekmiş olan Muğla İl Sağlık Müdürlüğünün Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı görevinde bulunan Doktor Eriş Başaran Akça; ''Doğa içerisinde yetişmiş olanlar yerine, marketlerde yer alan bakanlık tarafından onaylı taze kültür mantarlarının tüketilmesi gereklidir'' şeklimde bir uyarıda bulundu.

Doğada kendi kendine yetişmiş olan mantarlarları bilinçsiz bir şekilde tüketenlerin yaşadıkları zehirlenmelere dikkati çekmiş bulunan Muğla İl Sağlık Müdürlüğünün Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı görevinde bulunan Doktor Eriş Başaran Akça açıklamasında; ''Ekim ayı ile beraber zehirlenme vakaları, ülkenin tamamında yaşanmaya başlamış durumda. Doğada yetişmekte olanlar yerine, marketler içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı bir şekilde satışı gerçekleştirilen taze kültür mantarlarının tüketilmesi gerekli. Vatandaşlarımız ise toplama mantarı ''lezzetli'' diye daha fazla istiyor. Fakat bunlarda her zaman  çok büyük bir risk faktörüdür. Uygun koşullar içerisinde saklanmamış olan ve bayat kültür mantarları bile gıda zehirlenmelerine sebep olabilmektedir.'' ifadelerine yer verdi.

Zehirlenmeyle alakalı belirtilerin 2 ila 6 saat arasında ortaya çıkmakta olduğuna vurgu yapan Doktor Akça; ''Bulantı ile birlikte kusma, tansiyonda düşme, çarpıntı hissedilmesi, nörolojik durumdaki  belirtiler, karın ağrısı biçiminde seyretmekte ve belirtilerin ortaya çıkabilmesi bazen 5 günü bile bulabilmektedir. Bu sebepten dolayı toplama mantar yemiş olan hastaların mantar zehirlenmesi yaşadıklarını fark etmesi de gecikebilmektedir. Toplama mantarlar içerisinde zehir çeşidiyle birlikte düzeyi fazla değişik olabilmektedir. Bunun ise  her bünyeye etkileri çok değişik bir şekilde seyredebilmektedir. Yenilmiş olan miktara ve de toplanan mantar çeşitlemesine göre kişiler üzerindeki etkileleri değişik olabilmektedir. ''Biz daha önceki dönemde de yiyorduk bir şey olmamaktaydı', 'Hepimiz yedik yalnızca birisi kusmakta' benzerindeki ifadelere fazlasıyla rastlamaktayız. Bu sebepten dolayı, toplama mantarlar hiçbir biçimde tüketilmemelidir'' ifadeleri ile konuştu.

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.