Adobe şirketinden Photoshop kullanan yüzleri ayırt etme aracı

Teknolojinin gelişmiş olmasıyla beraber fotoğraflar üstünde oynamak olanaklı bir durumda olduğundan dolayı bir fotoğrafın gerçek mi veyahut sahte bir durumdaki olduğunu belirleyebilmek bazen çok fazla zor bir durum alabilmekte.

Adobe şirketinden Photoshop kullanan yüzleri ayırt etme aracı


Teknolojinin gelişmiş olmasıyla beraber fotoğraflar üstünde oynamak olanaklı bir durumda olduğundan dolayı bir fotoğrafın gerçek mi veyahut sahte bir durumdaki olduğunu belirleyebilmek bazen çok fazla zor bir durum alabilmekte. UC Berkeley’de yer alan bilim adamlarıyla  beraber bir çalışma yürütmüş olan Adobe şirketi, makine öğrenimiyle birlikte üstünde oynanmış olan fotoğrafları otomatik bir şekilde algılayabilmekte olan bir çalışmasını kamuoyuna duyurmuş oldu.

Şu anda söz konusu bu aracı kamuya açık olan bir ürüne dönüştürmeye yönelik bir planının olmadığını da ifade eden Adobe şirketinin sözcüsü, projenin Adobe şirketinde yer alan ve üstünde oynanmış durumdaki görsel ile birlikte video, ses ve de  dokümanları tespit edebilmek amacıyla verilmiş gayretlerden sadece bir tanesi olduğunu da ifade etti.

Söz konusu bu araştırma, özellikle de belli bir alanın biçimini değiştirmek amacıyla kullanılmakta olan, Photoshop’un üzerinde yer alan '‘Sıvılaştır’' isimli özelliğin kullanılmış olduğu alanları tespit etme konusunda kullanılıyor. Mühendisler ise , yazılımı geliştirebilmek amacıyla sinir ağlarını sıvılaştırmayla alakalı özelliği kullanılmakta olan ve kullanılmamakta olan görsellerin içinde yer aldığı bir veri tabanıyla eğitmiş oldu.

Ortaya çıkmış olan bu algoritma ise çok ciddi bir açıdan etkileyici oldu. Düzenlenmiş durumdaki  suratların da içinde yer aldığı suratların arasında insanlar %53 oranında bir doğruluk oranı yakalamış durumdayken algoritma %99 oranında bir bir doğruluk oranına sahip durumda bulundu.

Araç şu anda basında yayılmakta olan sahte medyaların önüne geçebilmek amacıya çok daha erken bir safhada bulunsa bile en azından bu alan içerisinde atılmış bir adım şeklinde görülmeye başlamış durumda.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.