Apple şirketi Çin üzerindeki üretimlerini azaltacak

Nikkei Asian Review üzerinde çıkan habere bakılırsa Apple şirketi, üretimlerinin %15 ila %30 arasında yer alan bir kısmını Çin'in dışına çıkartma konusunda plan yapıyor.

Apple şirketi Çin üzerindeki üretimlerini azaltacak


Nikkei Asian Review üzerinde çıkan habere bakılırsa Apple şirketi, üretimlerinin %15 ila %30 arasında yer alan bir kısmını Çin'in dışına çıkartma konusunda plan yapıyor. Teknoloji devi tarafından böyle bir karar alınmasının tek nedeni ise Çin  ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nin arasında süren ticaret savaşı olduğu gözükmüyor.

Çin'le başlayan ticaret savaşı dahilinde Amerika Birleşik Devletleri, dünya üzerindeki en kalabalık nüfusa sahip ülkesinden gelmekte bulunan mallara uygulanmaya devam edilen vergileri çoğaltmayı sürdürüyor. Amerika Birleşik Devletleri, öte yandan bu yöntemi değişik kategorilerde yeralan ürünlere de uygulamakta. Böyle bir durumun olması ise firmaları kar marjını düşürmeyle birlikte fiyatları yükseltme ve de  üretimi kaydırma şeklindeki seçeneklere zorlamakta ki habere bakılır ise Apple şirketi, bu son seçenek üstünde durmaya başlamış gözüküyor.

Üst kısımda da sözünü ettiğiniz gibi ticaret savaşı haricinde etmenlerde yer almakta. Nikkei için bir konuşma gerçekleştiren bir yönetici, Apple şirketinin söz konusu  bu hamleyi gerçekleştirmenin nedenleri arasında düşüş gösteren bir doğum oranı, artış gösteren bir emek gücünün maliyetinin yanı sıra üretimini bir ülke içerisinde aşırı bir seviyede merkezileştirme yer alıyor. Öte yandan Çin ile birlikte  Amerika Birleşik Devletleri arasında yer alan gerilim durulmuş olsa dahi Apple şirketi, bu üretimle alakalı kayma kararında kesin.

Çin ise, bu yılın ilk dönemlerinde son 70 senenin en düşük seviyedeki  doğum oranlarına ulaşmış olduğunu ve ülke içerisindeki emek gücüyle alakalı maliyetin 2017 senesinden bu zamana kadar artışa geçmiş olduğunu açıkladı. Bütün bunlar ise, Çin Devletinin düşük iş gücü maliyetiyle alakalı kozunu elinden almış oluyor.

Etiketler; #abd #çin #apple

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.