Chrome'dan reklam engelleyici kararı

Google şirketi, çok yakın bir zamanda uygulama konusunda planlar yaptığı yeni bir planla dünya üzerindeki en popüler web tarayıcısı olarak öne çıkan Chrome tarayıcısının kullanıcı deneyimini komple değiştirebilir.

Chrome'dan reklam engelleyici kararı


Google şirketi, çok yakın bir zamanda uygulama konusunda planlar yaptığı yeni bir planla dünya üzerindeki en popüler web tarayıcısı olarak öne çıkan Chrome tarayıcısının kullanıcı deneyimini komple değiştirebilir. Firmanın Chrome uzantıları içerisinde kullanılmasını engellemeyi düşünmekte olduğu API’lar; uBlock Origin ile birlikte uMatrix benzerindeki popüler reklam engelleme uygulamalarını da tamamen devre dışı bırakmış olacak. Dolayısıyla bu uzantıları yüklemiş olan kullanıcılar reklamları görmeyi de sürdürecekler


Manifest V3 ismine sahip olan planlara bakılırsa Google şirketi, Chrome uzantılarının çalışma şekillerinde bazı değişiklikler gerçekleştirmiş olacak. Google şirketinin bu noktada bulunan temel maksadı da kötü amaca sahip uzantıların Chrome kullanıcılarından bilgi çalmalarını engelleyebilmek. Problem şudur ki engellenmesi planlanmakta olan webRequest API'yi reklam engelleyicilerde kullanmakta. Bu  bahsi geçen API, uzantının bağlı bulunduğu sunucularla devamlı bir şekilde veri transferi gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla da kötü amaca sahip yazılımlarla benzeyen aktiviteler gösterebilir.

Google şirketi ise, engellenmesi planlanmakta olan API2nin yerine geliştiriciler için declarativeNetRequest ismine sahip yeni bir tane API önermekte. Bu bahsedilen API, reklam engellemek amacıyla sunucuyla veri alışverişi yapmak yerine tarayıcıya ’X’e benzeyen istekleri engelle, Y’e benzemekte olan istekleri yönlendir ve geriye kalan her şeye izin ver.’ ifadeleriyle bir komut yollamakta. Böylelikle de kullanıcı verilerinin transferi benzerindeki bir durum hiç bir şekilde söz konusu olmamakta. Yeni  gelecek olan API, gizlilik yönünden çok daha iyi bir şekilde görünmekte. Aslında yine uzantının bir sunucuyla direkt bir şekilde bağlı durumda olmaması, zaman içerisinde bir takım istisnaların ortaya çıkabilmesine de sebep olabilir.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.