Google Cloud'dan AWS'ye meydan okuma

Google şirketi, ürünlerini Google Cloud isimli platformuna entegre edebilmek ve ürünlerini de ortakları tarafından yönetilmekte hizmetler şeklinde sunmak amacıyla bugün en iyi açık kaynağa sahip veri yönetimi ve veri analizi firmalarıyla ortaklık yapmış olduğunu resmi bir şekilde duyurdu.

Google Cloud'dan AWS'ye meydan okuma


Google şirketi, ürünlerini Google Cloud isimli platformuna entegre edebilmek ve ürünlerini de ortakları tarafından yönetilmekte hizmetler şeklinde sunmak amacıyla bugün en iyi açık kaynağa sahip veri yönetimi ve veri analizi firmalarıyla ortaklık yapmış olduğunu resmi bir şekilde duyurdu. Google şirketinin bilinmekte olan ortaklarının arasında Confluent ile birlikte Elastic, DataStax, MongoDB,  InfluxData,  Redis Labs  ve Neo4j  yer almakta.

Google şirketi, söz konusu bu ortaklığın maksadının kullanıcılara  tamamen kesintisiz bir kullanıcı deneyimi sunabilmek ve kullanıcıların Google şirketinin bulut sistemi içerisinde yer alan açık kaynağa sahip teknolojilerden basit bir şekilde faydalanılabilmesi olduğunu söylemekte. Fakat teknolojinin devi, bunu açık bir şekilde söylemese bile bu ortaklıkların daha da daha büyük bir nedeni var. Google şirketinin almış olduğu kararlar, Amazon şirketinin açık kaynaklı ekosistemlerinden sonrasında bunu dengeleyebilecek bir adım atabilmek amacıyla alınmış durumda

Amazon şirketinin sahibi olduğu  özel bulut platformu AWS’in, açık kaynağa sahip en iyi projelerden bir kaçını alıp birkaç değişiklik yapmak ve sonrasında ise asıl projeye hiçbir  şekilde atıfta bulunmadan bu projeleri kendi markasının altında piyasaya çıkartmak hususunda bir ünü bulunuyor. Amazon şirketi bundan vazgeçecek olduğuna yönelik birkaç tavır sergilemiş olsa bile bir takım firma yakın zaman içerisinde bunu önlemek amacıyla türlü önlemler aldı ve açık kaynaklı durumdaki lisanslarını değiştirmiş oldu.

İşler ise tamda bu noktada bayağı bir karışmış oluyor. Zira önlem almış olan bu firmaların arasında Confluent ile birlikte MongoDB, Elastic, Redis Labs  ve Neo4j yer almakta. Yani aslında AWS’ten şikayetçi durumdaki bazı şirketler, Google şirketiyle ortaklık kurma konusunda bir tercihte bulundu. InfluxData şirketinin bu bahsi geçen yeni lisans değiştirme akımına katılmamış olduğunu da belirtmekte yarar var. Firmalardan bir kısmı bazı açık kaynaklı teknoloji kullanmayı sürdürse de Google şirketini tarafına çekmiş olduğu firmalarının pek çoğunun takınmış oldukları tutumun AWS platformuna tepkilerinden kaynaklanmış olduğu da ortada.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.