Konuşma şeklimiz yapay zekadan dolayı değişecek mi?

Kaybolduğunuzda Siri isimli sesli asistan sizin en büyük yardımcınız olarak öne çıkabilir. Bağlantılarınızdan tamamen doğru durumdaki adresi alamadığında ise sizi tam anlamı ile delirtebilir.

Konuşma şeklimiz yapay zekadan dolayı değişecek mi?


Kaybolduğunuzda Siri isimli sesli asistan sizin en büyük yardımcınız olarak öne çıkabilir. Bağlantılarınızdan tamamen doğru durumdaki adresi alamadığında ise sizi tam anlamı ile delirtebilir. Amazon şirketinin Alexa’sından, Google Home’a kadar ortaya çıkan sanal asistanlar bir zamandır yaşamımızı işgal etmekte ve hiç bir şekilde olmadığı kadar sanal asistanlarla konuşmaktayız.

Şu anda internet trafiğinin %60'lık kadar kısmını makinelerin kendi arasında yer alan ve insan makine arasında bulunan iletişim oluşturmakta. Bilişim şirketlerinden Gartner’ın  yaptığı tahminlerine bakılırsa 2020 senesine geldiğimiz zaman (çok az bir zaman kalmış) eşimizden ve  dostumuzdan fazla makinelerle iletişim durumunda olmaya başlayacağız.

Mesajlaşmanın yazılı  bir şekilde konuşma alışkanlığımızı değiştirmiş olduğu gibi, robotlar ya da makinelerle konuşmakta sözlü iletişim biçimimizi değiştirebilecek gibi gözükmekte.

Son dönemlerdeki sosyologlar arasında yer alan Diedre Boden ise; ''İnsanoğlu toplumunu konuşup, konuşup, konuşup ve daha da çok konuşup inşa eder'' ifadelerine yer veriyor.

Bir tane  chatbotla konuştuğunuzu bir düşünün. Fazlasıyla sevimli, kibar,  çok düşünceli veyahut sevecen olmanıza  hiç bir şekilde gerek yok. Çünkü o da size karşı  bir ''robot'' gibi konuşmuş olacak. İhtiyacınız bulunan bilgiyi bularak size olabildiğince kolay bir biçimde aktarmış olacaktır.

Bazı şirketler ise bu durumun kötüye gitmesini hiç bir şekilde istememekte. Bu sebepten dolayı da bir takım çalışmalar yapmaktalar. Amazon şirketi, Echo isimli ürününe kibarlık modu ilave etti. Bir şey istemek için lütfen (please) demeniz gerekli.

Aslında günler geçtikçe kişiler arasındaki iletişim azalma gösterse de komple bitmesi amacıyla fazlasıyla uzun bir zamana ihtiyaç bulunuyor. Sonuca bakacak olursak yapay zeka gelecek zamanlarda konuşmamız da içerisinde olmak üzre insan olmamızla ilgili her şeyi kökünden değiştirebilecek gibi gözükmekte.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.