Kullanıcı verileri tehlike altında

Herhangi bir tane uygulamayı telefonunuza indirdiğiniz esnada, uygulama tarafından sizden istenilen izinleri vereceğiniz anda ‘'veri erişimi’'yle alakalı isteği kabul etmezseniz verilerinizin korunmakta olduğu  konusunda bir düşünceniz olabilir lakin yeni ortaya çıkmış olan bir rapor ise söz konusu bu durumun bu şekilde olmadığını bizlere açık bir şekilde göstermekte.

Kullanıcı verileri tehlike altında


Herhangi bir tane uygulamayı telefonunuza indirdiğiniz esnada, uygulama tarafından sizden istenilen izinleri vereceğiniz anda ‘'veri erişimi’'yle alakalı isteği kabul etmezseniz verilerinizin korunmakta olduğu  konusunda bir düşünceniz olabilir lakin yeni ortaya çıkmış olan bir rapor ise söz konusu bu durumun bu şekilde olmadığını bizlere açık bir şekilde göstermekte. Araştırmalar ise, söz konusu uygulamaların kullanıcının belirlemiş olduğu kısıtlamaları atlayabilmekte olduğunuz gözler önüne seriyor. 

1.000 taneden çok uygulamanın yer aldığı bu liste içerisinde, Shutterfly ile birlikte Baidu benzerindeki en popüler uygulamalar da yer alıyor. Baidu'nun uygulaması, harita hizmetiyle birlikte veri toplamakta, bu ise Baidu’ya ait harita servisini kullanmakta olan uygulamalardan bazılarının da verilerinizi toplamakta olduğuna işaret etmekte. Samsung Health uygulaması ile birlikte Samsung Internet isimli uygulaması da Baidu’ya ait harita verilerini kullanmakta. Shutterfly isimli uygulama ise, kendi adına yapılmış olan bu suçlamaları hiç bir şekilde kabul etmiyor. Firma ayrıca, CNET'le yapmış olduğu bir konuşma esnasında; ''Pek çok fotoğraf uygulamasında da yer aldığı gibi Shutterfly isimli uygulamamız da verileri kullanıcıların deneyimini daha fazla geliştirebilmek amacıyla Android işletim sisteminin geliştirici anlaşmasına uygun bir biçimde, gizlilik politikasına da uyum sağlayarak kullanmaktadır'' ifadelerine yer verdi.  

Uygulamalardan bazıları, verileri alabilmek amacıyla ötekilerden daha da kötü yöntemler kullanmış. Misal olarak, test edilmiş olan uygulamalardan yaklaşık  olarak 13 tanesi, telefonunuzun içinde yer alan öteki uygulamalar üzerinden bilgi alabilmek amacıyla çaba gösteriyor. 17 milyon taneden çok indirilmiş olan bu uygulamalar, korunması bulunmayan dosyalarınıza sahip olmuş bulunabilir. Böyle bir şey ise fazlasıyla büyük bir tehdit anlamına geliyor. 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.